Стівен Пайфер: Конгрес може застосувати санкції щодо України

Стівен Пайфер: Конгрес може застосувати санкції щодо України

Американський дипломат визнає, що терпець Вашингтону щодо Януковича ось-ось увірветься

Напередодні саміту у Вільнюсі США залишаються одним з найактивніших захисників європейського вибору України. Американців до такої позиції спонукають геополітичні завдання у протистоянні з Росією за сфери впливу. Тому українська тема постійно підіймається у Вашингтоні.

Американські органи державної влади неодноразово ухвалювали різноманітні заяви з приводу ситуації в Україні. Найчастіше вони зводяться до закликів не збитися з демократичного курсу і прихованих натяків на можливі санкції щодо України. Наприклад, нещодавно Сенат США закликав українську владу звільнити Юлію Тимошенко і тим самим забезпечити підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Екс-посол США в Україні, а нині директор з контролю над озброєннями і нерозповсюдженню ядерної зброї Brookings Institute Стівен Пайфер в інтерв’ю «Главкому» визнав, що затягування вирішення проблеми вибіркового правосуддя може призвести до того, що США в кінці кінців застосує санкціє щодо України. Дипломат також впевнений, що питання звільнення Тимошенко залежить тільки від волі Віктора Януковича. Тому його спробам перекласти відповідальність на парламент на Заході не довіряють.

В той же час, на думку Пайфера, підписання Угоди про асоціацію гарантує Україні підтримку як з боку ЄС, так і з боку США.

Як ви оцінюєте шанси на підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС?

Шанси України підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом у Вільнюсі залежатимуть від волі однієї людини: президента Віктора Януковича. Європейський союз дав дуже чіткі критерії , яким Київ повинен відповідати для того, щоб лідери ЄС підписали угоду про асоціацію. Питання тепер полягає в тому, чи вирішить Янукович скористатися цією історичною можливістю, щоб наблизити Україну до Європи і отримати більш широкий доступ для українських експортерів до величезного європейського ринку. Але він через особисту антипатію до Тимошенко блокує таку можливість. Це його вибір.

Сенат США ухвалив резолюцію, в якій закликав Україну звільнити Юлію Тимошенко. Яких наслідків слід очікувати у випадку, якщо Тимошенко так і не буде звільнена?

Сенат вже кілька разів висловлював занепокоєння з приводу регресу України у питанні демократії за останні кілька років, зокрема щодо ув'язнення пані Тимошенко. Її судовий процес і вирок оцінили як несправедливий більшість західних спостерігачів, які відзначали недосконалість української судової системи. Близько року тому у Конгресі була розмова про можливі санкцій щодо України у зв'язку з перешкодами демократії. Подальше перебування в ув'язненні пані Тимошенко не сприяє порозумінню.

Чому Вашингтон не реагує на те, що Янукович ігнорує заклики Сенату щодо Тимошенко? Адже така резолюція вже не вперше приймається не тільки в США і ЕС.

Конгрес історично був дуже проукраїнський. В кінці 1990-х, наприклад, Конгрес ухвалив надати стільки допомоги для України, що це поставило її в четвірку найбільших одержувачів американської допомоги по всьому світу. Однак не секрет, що протягом останніх двох років в Конгресі стало зростати розчарування через погіршення демократії, яке відбулися з часу обрання пана Януковича президентом. Якщо це продовжиться, Конгрес може також серйозно розглянути питання санкцій щодо України, що було б нечуваним чотири роки тому.

Чи можливі компроміси, за яких Тимошенко буде звільнена після підписання Угоди про асоціацію?

З того, що я бачив в коментарях представників ЄС та держав-членів ЄС - врегулювання питання Тимошенко є необхідною для ЄС умовою домовленості щодо підписання угоди про асоціацію.

Чи готові США виступити на захист України у стосунках з Росією після підписання Угоди про асоціацію? Наскільки рішучою може бути ця підтримка?

Я цілком впевнений, що уряд США підтримає право України, як незалежної держави, вибирати свій зовнішньополітичний курс . Так що я очікую, що США, а також Європейський Союз, будуть націлені на підтримку України, якщо вона підпише угоду про асоціацію і Росія вживатиме заходів у відповідь. В даний час Україна хоче повернути собі доступ до фінансування Міжнародного валютного фонду. Припускаю, що якби Україна підписала угоду про асоціацію і працювала з Європейським Союзом над серйозними реформами, представник США в МВФ був би більш схильний допомогти Україні .

Чи маєте ви свіжі оцінки стану української економіки. Чи дійсно стан країни оцінюється як переддефолтний?

Економічна статистика свідчить, що українська економіка знаходиться в біді, про що свідчить стагнація і зниження міжнародних резервів. Коли Україна може зіштовхнутися з дефолтом, я не знаю. Але мені здається, що реформи та підписання Угоди про асоціацію, яка включає угоду про вільну торгівлю з Європейським Союзом, можуть бути способом для стимулювання зростання в українській економіці.

Чи пов’язані між собою підписання Угоди про Асоціацію і відновлення співробітництва з МВФ?

Там немає формального зв'язку, наскільки мені відомо. Тим не менше, я б припустив, що Україна, яка підписала угоду про асоціацію та проводить серйозні реформи, матиме більше шансів на підтримку від США і Європейського союзу, коли МВФ обговорюватиме фінансування для України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: