Юрій Одарченко: Росія захопила газову станцію на Херсонщині, а тепер ще й посилила військову присутність там

Юрій Одарченко: Росія захопила газову станцію на Херсонщині, а тепер ще й посилила військову присутність там

Губернатор Херсонщини про те, чому ніхто не чіпає окупантів, які укріпляються на території материкової України

З часу анексії Криму з півострова на континентальну частину України переїхали, за різними даними, від 5 до 10 тисяч громадян нашої держави. Хтось шукає щастя в столиці, дехто поїхав до Польщі, але значна кількість переселенців вирішила облаштуватися в найближчій до АРК Херсонській області.

Губернатор Херсонщини Юрій Одарченко в інтерв’ю «Главкому» розповів про те, як область приймає біженців з окупованого півострова, а також про те, що на території роблять російські військові і чому їх ніхто не чіпає.

Скільки людей вирішили перебратися на Херсонщину з Криму?

Мова іде про 500 сімей кримських татар, які мають бажання постійно проживати на території Херсонської області. Але це великі сім’ї, в родині по 3-4 дитини, тобто всього це близько 2500 людей.

Постійний представник президента України в Криму Наталія Попович заявила, що у Херсоні є можливість розмістити 650 переселенців з Криму. Але цих місць замало, щоб розселити усіх. У яких районах області житимуть більшість переселенців?

На території Херсонської області ми готові приймати усіх бажаючих. У нас є всі умови тут для тимчасового проживання. Є все для того, щоб вони забезпечили своє життя в разі бажання постійно проживати. Ми зараз виділили у Генічеському районі місце, яке дає можливість людям не тільки проживати, а і заробляти собі на життя за допомогою особистих селянських господарств, займатися підприємницькою діяльністю в рекреаційних зонах на території Херсонської області.

Є багато переселенців, яким в різних областях України виділяють місця в санаторіях і будинках відпочинку, однак лише до осені. Як довго переселенці з Криму зможуть перебувати у тих місцях на Херсонщині, які ви їм надасте?

Зараз люди ще з’ясовують для себе, наскільки сильний тиск іде тиск на них в Криму. Наступного тижня у Херсоні відбудеться зібрання Меджлісу кримськотатарського народу і ми будемо мати чіткі цифри (щодо тих кількості тих громадян, які потребують допомоги – «Главком»), які вказуватимуть нам на те, що і як робити далі. На території Херсонської області попередньо ми зарезервували 9 тис. гектарів для можливого переселення людей з Кримського півострова.

Тобто ті, хто оселяються, не будуть виселені через якийсь термін?

Виключно від них залежить, як довго вони залишатимуться у нас. Ми вдячні кримськотатарському народу, який, проживаючи на кордоні з Кримським півостровом, підтримає єдність України. Вони підтримують нас і ми тут зобов’язані підтримати їх.

Розселятимете людей в Генічеському районі, саме про нього йде мова?

Не тільки. Мова іде про територію Білозерського району, який знаходиться біля обласного центру, мова іде про місто Херсон, а також інші райони, в яких людям вдасться працевлаштуватися, дати освіту своїм дітям, одним словом, налагодити життя.

Яким бізнесом займатимуться переселенці?

Багато кримських татар проживають на території північного Криму. Вони займаються сільським господарством. Для цих людей створюємо усі умови, щоб вони могли і далі продовжувати ним займатися. Частина людей займалася підприємницькою діяльністю, пов’язаною з рекреаційною зоною. Ми також даємо їм можливість цим займатись на території нашої області. Людям, які займалися аграрним бізнесом, ми виділимо землі під особисті селянські господарства. По 2 га землі.

Скільком людям уже виділені такі ділянки?

Люди зараз продовжують звертатися до нас. Тим, кому оформлюємо, не так і багато на Херсонщині, всього 432 особи.

Чи надаєте грошову допомогу переселенцям, у яких випадках?

Якщо ці люди потребують соціального захисту, то допомога надається їм на тих засадах, як і діють на всій території України для переселенців.

На початку березня в районі села Стрілкове кілька десятків російських десантників захопили газорозподільну станцію. Вони її контролюють досі?

Так. Більше того, вони посилили свою військову присутність там, здійснили передислокацію техніки в той район, завезли гармати і іншу техніку. Вони розуміють, що питання видворення їх з цієї станції – це питання часу. Шляхом демонстрації військової присутності окупанти намагаються загальмувати цей процес. Але, на жаль, питання постачання газу для Генічеського району є нагальним і складним тому, що система газопостачання була побудована так, що газ мешканці Генічеського району отримували з газових мереж, які ішли через Крим. Сьогодні це проблемне питання, яке Міністерство паливно-енергетичного комплексу має вирішити першочергово. Нині ведуться роботи з перебудови цих мереж.

Які збитки наносить нашій державі така «діяльність» росіян?

Якщо говорити про цю станцію, то вона мала мізерний вплив на газопостачання. Їх дії – це більше демонстрація військової присутності.

Для чого ця демонстрація?

Ми вже звикли до цього. Я переконаний, що інтереси Росії не закінчуються можливою агресією на Донбасі. Херсонська область є для них також надзвичайно важливою тому, що це водо-, енергопостачання кримського півострова, яке забезпечується з Херсонської області. Для нас надважливо побудувати систему оборони.

Хто насамперед не отримує газ через те, що цю газорозподільну станцію захоплено?

Це кілька будинків, які знаходяться на території селищної ради Стрілкового.

Якщо росіяни тримають контроль над газорозподільною станцією у Херсонській області, значить, адміністративний кордон з Кримом не на замку?

Весь адміністративний кордон контролюється. Наші війська цілком свідомо не вступають у бій для того, щоб не загострювати загальнополітичну ситуацію. Кордон абсолютно щільно закритий. Спочатку стоять люди з автоматами наші, потім легкі танки, потім важкі, потім стоять зенітні установки, потім повітряні сили. Я переконаний, що агресія з боку кримського півострова є неможливою. Хоча, звичайно, нічого неможливого немає…

У березні ви висловили думку, що росіян у Стрілковому не потрібно атакувати, аби не нагнітати ситуацію перед так званим референдумом у Криму. Що заважає прибрати окупантів хоча б з території Херсонщини зараз?

Це питання не голови обласної державної адміністрації Херсонської області, а питання Збройних сил. Я думаю, що Міністерство оборони зважує можливі втрати і досягнення під час цього протистояння.

Але ви теж зобов’язані забезпечувати обороноздатність на адміністративному кордоні з Кримом?

Так, це є моїм завданням і я над цим працюю. Але визначати питання організації військових наступів на цих територіях – це завдання Міністерства оборони України.

Я керую територіальною обороною в Херсонській області, забезпечую функціонування військ, функціонування батальйону територіальної оборони, функціонування державних установ. Сьогодні ніяких проблем з функціонуванням державних установ на Херсонщині немає, як немає проблем із виплатою заробітної плати, немає у нас диверсій і масових безладів. На території області все спокійно.

Скільки мешканців Херсонщини беруть участь в АТО на Донбасі?

Якщо казати про територіальну оборону, про Національну гвардію, про додаткові сили, які є в управлінні внутрішніх справ, то вони працюють на охороні кордонів Херсонської області тому, що ми є прикордонною областю. Мир і спокій, які є на Херсонщині забезпечується цими силами. Хочу, щоб ні в кого не складалося враження, що це відбувається саме по собі. Це велика робота великого колективу людей. Щодо Донбасу, то я не знаю, хто з громадських активістів туди поїхав. Знаю лише, що за час військових дій на Донбасі загинуло 3 людини з Херсонщини.

Херсонщина одна з перших починає жнивувати. Які прогнози на цьогорічний врожай ?

У цьому році в нашій області гарний урожай, вищий, аніж минулого року. У нас буде 2,3 млн тон зернових. Про овочі і фрукти казатимемо пізніше. Якщо говорити про Крим, то на територію нашої області завозиться зерно, яке було вирощене у північному Криму. Просто там тепер немає можливості у сільгоспвиробників його реалізувати. Портів у нас там також практично немає, тому зерно зберігається в елеваторах на Херсонщині, а потім реалізовується. Я не бачу у цьому ніякої біди.

Раніше Херсонщина була головним постачальником овочів до Криму. Як справи йдуть зараз?

Наші аграрії везуть овочі в Крим, везуть м'ясо також. Крим – це територія України, тому стосунки між суб’єктами підприємницької діяльності продовжуються. Проблеми є тільки у тих, хто намагається дестабілізувати ситуацію в Україні. Ми посилюємо контроль за потоком людей зі сторони Запорізької і Дніпропетровської областей (у бік Херсонської області і Криму – «Главком»). Ми занепокоєні тим, що у зв’язку з активними діями Збройних сил України з Донбасу до нас можуть пробиратися диверсанти, сепаратисти, найманці з Донецької і Луганської областей, вони можуть ховатися і переміщуватися вглиб України. Наразі ми будуємо додаткові блокпости, на яких здійснюватиметься додатковий контроль за пересуванням вантажів і людей з боку східної частини України. Додатковий контроль не буде зайвим. Мова іде про контроль з боку УМВС, Національної гвардії і територіальної оборони. До суботи (5 липня – «Главком») закінчимо організацію системи оборони. Це - близько 7 блокпостів.

Чи зросла кількість туристів на херсонських курортах після того, як люди припинили їздити до Криму?

На території Скадовського райони кількість відпочивальників дійсно складає 120% від рівня минулих років. Люди із задоволенням приїжджають і відпочивають. Але на території Генічеського району курортні місця заповнені на 70% від «мирних» років. Людей просто тривожить близькість кордону з Кримом. Це об’єктивно, тому що Чонгар, Салькове у Генічеському районі – це кордон протистояння з Російською Федерацією. Але запевняю, що усе сьогодні спокійно в нас, контролюється владою. Ми забезпечуємо спокій. Усі пансіонати, піонерські табори приймають у себе відпочивальників.

Ви були призначенні головою ОДА, коли керував державою Олександр Турчинов. Зараз президентом обраний Петро Порошенко. У відставку не збираєтеся?

Я був призначений головою ОДА на час повноважень в.о. президента Олександра Турчинова. Після виборів нового президента відбуватиметься призначення нових голів ОДА. Я спокійно ставлюся до можливих змін.

Чи спілкувалися ви уже з президентом з цього приводу?

Я ці питання не хочу коментувати.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: