Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська: Важкі форми грипу починаються одразу з температури 39 градусів і вище

Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ Ольга Голубовська: Важкі форми грипу починаються одразу з температури 39 градусів і вище

Чи варто робити щеплення щороку та чому краще купувати недорогі українські препарати

Через епідемію грипу та ГРВІ школи Києва почали закривати на карантин. Сьогодні таких шкіл уже 10. Окрім столиці, епідемію (поріг якої становить 900 хворих на 100 тисяч населення) оголошено вже в Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській, Луганській і Чернівецькій областях. За словами імунолога Федора Лапія, від грипу з початку сезону померло дві людини. Наразі йдеться про домінування вірусу Н3N2, який значно «легший» при перебігу хвороби, ніж вірус H1N1, який домінував минулого року. Та говорити про те, який саме штам переважатиме цього сезону, зарано, кажуть фахівці. В інтерв’ю «Главкому» головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська розповіла, за якими ознаками можна відрізнити грип від ГРВІ, чи варто робити щеплення щороку та чому краще купувати в аптеках недорогі українські препарати, ніж дорогі імпортні.

У Києві зареєстровано переважну циркуляцію вірусів грипу А/Гонконг/4801/2014 (Н3N2). Що це за штам, чим він відрізняється від інших і яку становить небезпеку?

Традиційно щорічно у всьому світі циркулюють три або інколи чотири штами вірусу грипу. Частіше за все три. Два з них є грипом типу «А» і один грип типу «В». Щодо вірусу «С», то він ніколи не викликає епідемій, спалахів хвороб, дуже рідко викликає спорадичні форми захворювань (поодинокі захворювання). Грип типу «А» буває двох різновидів, які циркулюють і мають клінічне значення, це грип Н1N1 і грип Н3N2. Грип типу Н3N2 має різні назви – залежно від регіону, де його було виявлено. Це не новий штам вірусу, він уже циркулював у світі багато років. Цей вірус небезпечний для дітей і осіб похилого віку. Він може викликати й тяжкі форми хвороб, котрі, як правило, обумовлені приєднанням вторинної флори, різних бактеріальних пневмоній, синуситів тощо. Найнебезпечнішим для дорослих є грип Н1N1. Він радикально відрізняється від грипу H3N2. Це так званий пандемічний штам, або «каліфорнійський», який з’явився у світі у 2009 році. Найголовніша його відмінність полягає у тому, що він може викликати дуже тяжкий стан, який у медицині називають гострим респіраторним дистрес-синдромом, а у народі – набряком легенів.

Наскільки велика ймовірність, що саме цей небезпечний штам домінуватиме цієї зими?

Він обов’язково буде, бо, як я вже казала, три штами постійно циркулюють. Та чи домінуватиме саме цей, невідомо. Минулого року, на жаль, домінував саме H1N1. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, саме цей штам викликав до 80% усіх захворювань на грип.

Від чого залежить, який штам домінуватиме?

Цього ніхто не знає. Грип розвивається за своїми власними законами. Незважаючи на загальну всесвітню мережу моніторингу, ми хіба що можемо лише констатувати факт, що з’явився новий штам вірусу грипу. Для людей найнебезпечнішим є поява нового пандемічного штаму. Тоді смертність може бути зовсім іншою. Смертність від штаму H3N2 в популяції становить 0,1% і навіть менше. А від грипу H1N1 – до 10% і більше з-поміж зареєстрованих випадків. Різниця дуже велика. Ще однією особливістю цього небезпечного штаму є те, що він вражає вибіркові групи ризику: хворі із зайвою масою тіла, цукровим діабетом, серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, люди, які тривалий час приймають ацетилсаліцилову кислоту.

Більшість лікарів перед сезоном захворювань радять робити щеплення. Але ж якщо невідомо, який штам циркулюватиме цього сезону, чи захистить таке щеплення?

Щеплення є трикомпонентним, яке включає всі штами вірусу, що циркулюватимуть. Всесвітня організація охорони здоров’я щорічно змінює склад штамів вірусів у вакцинах залежно від прогнозу того, який штам цього року переважатиме. Дякувати богу, ми живемо в такому регіоні, де ніколи не було зафіксовано появу нового штаму вірусу пандемічного грипу. Вакцина захищає на рік, на сезон. Єдине, що слід пам’ятати, що навіть якщо людина вакцинована, вона також може захворіти на грип. Вакцина запобігає смертельним випадкам захворювань. Мало того, що смертність від Н1N1 є достатньо високою, так ще й незворотні зміни в легенях відбуваються протягом кількох днів.

Чи може людина самотужки, без лікаря визначити: в неї звичайна застуда чи грип?

Які основні симптоми відрізняють грип від звичайних застудних захворювань? Перш за все слід розуміти, що легкі і середньо важкі форми грипу можуть не відрізнятися клінічно від низки інших респіраторних захворювань або мало відрізняються. Диференціювати їх може лише досвідчений лікар, звичайні люди це зробити не можуть. З іншого боку, від легких і середньо важких форм грипу не вмирають, умирають від тяжких форм. Останні здебільшого починаються одразу важко – температура тіла у першу добу підвищується до 39 градусів і вище. Але найголовніше – з’являються дуже виражені симптоми інтоксикації, хворі ледь-ледь можуть самостійно підвестися з ліжка. Є багато інших інфекційних захворювань з такою ж температурою, але пацієнт нормально почувається, ходить, ще й сам до лікаря може прийти. А от при такому грипі навряд чи. Це по-перше. По-друге, характерним клінічним симптомом при грипі є біль у грудині. Максимум уражень при грипі припадає на трахею, виникають трахеїти. Ще однією характерною ознакою є те, що першу-другу добу у пацієнта не спостерігатимуться закладення носа і не буде виділень зі слизової оболонки. Цей симптом приєднується на третю добу хвороби.

Раніше ви зазначали, що минулого року після низки смертей піднялася інформаційна кампанія і кількість пізніх звернень до лікарів знизилася. З іншого боку, зайвий галас у ЗМІ жене українців одразу не до лікаря, а до аптеки.

На жаль, це стосується не лише грипу, а й багатьох інших захворювань. Пов’язано це із низькою довірою суспільства до нашої медицини. Накладає відбиток безкінечна реклама у телевізорі, яка цьогоріч, мабуть, перевершила всі попередні роки. Звичайно, суто психологічно реклама, в якій говорять, що можна купити ліки і одразу вилікуватися, дуже впливає, люди цьому довіряють. На відміну від інших респіраторних захворювань, при грипі у нас є засоби специфічної терапії. Є абсолютно ефективні інгібітори вірусної нейрамінідази (клас препаратів від грипу. Інгібітори – специфічні речовини, що гальмують розвиток і формотворчі процеси), навіть дуже ефективні. Але максимум ефективності можна досягти, якщо вживати їх у першу добу-дві захворювання. Так написано у них в інструкції (йдеться про такі препарати, як «Озельтамівір», «Занамівір», комерційні назви – «Таміфлю», «Реленца»). Тому дискредитувати ці препарати не слід, але призначати їх повинні лікарі, а не самі пацієнти. Якщо їх приймати безконтрольно, можна сформувати у себе резистентність (здатність чинити опір до препаратів). Тобто навіть якщо людина захворіє на грип, лікувати її у такому випадку буде нічим.

Нині в аптеках дуже багато різноманітних препаратів, але ціна дуже відрізняється. Від кількох гривень за кілька таблеток… Які препарати є ефективними?

Ви знаєте, є чудові дешеві засоби, які випускає наша фармакологічна промисловість. Я, наприклад, ними завжди користуюся, намагаюся купувати саме вітчизняні. Потрібно розуміти, що взагалі респіраторні захворювання, грип та інші ГРЗ – це так звані самолімітуючі хвороби, тобто вони минають і без нашого з вами втручання. Якщо висока температура, потрібно лежати вдома, аби уникнути ускладнень, зокрема на серце. Це допомагає одужати. Можна пити якийсь чай, воду – і цього може бути достатньо. Навіть у народі кажуть, що якщо нежить лікувати, він мине за сім днів, а якщо не лікувати – за тиждень. Це абсолютно правильне твердження, яке має під собою підстави. В усьому світі у такому випадку призначають комплекс препаратів для полегшення симптомів. До речі, збивати потрібно лише дуже високу температуру.

Минулого сезону у січні, наприклад, препарат «Таміфлю» у продажу було важко знайти. А чи є зараз дефіцит якихось ліків в аптеках?

Знаєте, у нас люди впадають у безкінечні крайнощі. На жаль, пацієнти схоплюються тоді, коли вже гримить грім. Дійсно, «Озельтамівіру» в аптеках практично не було. Але в інфекційних стаціонарах він був. Була проблема пізнього надходження пацієнтів. Цього року ситуація навпаки. Наскільки я знаю, в аптеках хоч і не всюди є «Озельтамівір», купити його можна. Обіцяють, що постачання продовжуватимуться. Щодо наявності його в лікувальних закладах, то відповідальність лежить на місцевих органах влади і представниках закладів охорони здоров’я… От питають, чи вистачить, чи не вистачить препарату? Розумієте, він нікому не був потрібен багато років. З 2009 року цей вірус поводився тихо і спокійно… У 2009-му була паніка, люди навіть бинти всі в аптеках скупили. Подібна ситуація була в Західній Африці, коли був спалах вірусу Ебола, і паніка заважала. Навіть нормально організувати роботу лікарів було неможливо. Саме тому потрібно, аби була дуже чітка система готовності.

В Україні така система, з огляду на досвід хаосу 2009 року, вже з’явилася?

Через те, що у нас постійно змінюється керівництво, у тому числі в Міністерстві охорони здоров’я, безкінечно проводяться якісь реформи, у таких стресових умовах створити стійку працюючу систему вельми складно. Тому я, наприклад, завжди, коли буваю в регіонах, прошу, аби люди на місцях самі себе захищали. Тобто якщо чогось немає, вони повинні вчасно інформувати. Різні регіони по-різному працюють. Навіть в одному місті лікарні по-різному працюють.

Які регіони краще готові до сезону захворювань на грип, а які гірше?

Оскільки минулого сезону була стресова ситуація з цим грипом, то до нинішнього сезону переважна більшість регіонів готувалася ще з літа, писали нам, купували препарати, зокрема «Озельтамівір». Я знаю регіони, наприклад Київ, що докупили апаратуру для дихання, яка завжди потрібна. Буває так, що з відділення забирають цю апаратури кудись в інше відділення через те, що кілька сезонів вона простоює. А потім цьому відділенню знову треба апаратура.

Виходячи з тих ресурсів, які маємо на сьогодні, якесь забезпечення є. А чи буде його достатньо, чи ні – залежатиме від напруження, кількості хворих тощо.

Епідемію вже зафіксовано у п’яти областях України. Чи слід очікувати її поширення по всій країні, коли саме?

Так, слід очікувати, скоріше за все, так, як і минулого року, пік припаде на період січня-лютого. Але інколи навіть на березень припадає ріст захворюваності. Я просто дуже сподіваюся, що цього сезону не буде такого домінування і такої агресивності вірусу H1N1. Так, є вже смертельні випадки, але є надія, що цей процес захворюваності буде м’якшим.

Взимку 2015-2016 років в Україні на грип перехворіло 3,8 млн осіб, або 9,9% населення. Епідемія тривала чотири тижні (у січні-лютому) і забрала життя 329 осіб. Який прогноз на цей сезон?

Грип – це абсолютно непередбачуване захворювання. Ми не можемо робити жодних прогнозів. У 2009 році всесвітня мережа моніторингу, експерти ВООЗ нічого не знали, допоки в Мексиці не почали гинути люди від якоїсь незрозумілої хвороби. Як виявилося, це був грип.

Михайло Глуховський, «Главком»

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: