У Мінкульті мають списки переданих Києво-Печерській лаврі цінностей

У Мінкульті мають списки переданих Києво-Печерській лаврі цінностей
Під час інспекції Києво-Печерської лаври експерти Мінкульту недорахувалися культурних цінностей

Мінкульт готовий надати всі списки втрачених чи загублених Києво-Печерською лаврою пам'яток

Усі передані Києво-Печерській лаврі об'єкти культури були чітко обліковані і описані, тож у Мінкульті знають точно, які з них зникли з території монастиря. Про це повідомила заступник міністра культури Тамара Мазур під час прес-конференції.

«Якщо ми говоримо про Києво-Печерську лавру, то ті списки, з якими звірялися, є достеменними. Вони складені на основі актів прийому-передачі, коли ще свого часу музейні предмети передавались в користування релігійній громаді після відновлення роботи монастиря. Ці всі списки чіткі, з інвентарними номерами», - зазначила заступник міністра, додавши, що Мінкульт готовий надати всі списки втрачених чи загублених громадою Лаври пам'яток.

За її словами, кожна культурна цінність, передана Києво-Печерській лаврі, має чіткий і докладний опис, тож заяви про те, що «передавалось невідомо що», не відповідають дійсності.

При цьому, вона підкреслила, що в ході перевірок експерти Мінкульту засвідчили наявність всіх мощей, хоча достеменно визначити, чи дійсно це «ті самі» мощі, наразі неможливо.

Нагадаємо, раніше під час інвентаризації цінностей у Києво-Печерській лаврі не дорахувалися восьми ікон, дерев’яної чаші та хреста.

Нагадаємо, міністр культури Євген Нищук заявив, що під час інвентаризації Києво-Печерської лаври виявили пропажу кількох цінних ікон.

У Мінкульті повідомили, що недорахувалися 10 предметів під час перевірки Києво-Печерської лаври.

Пізніше стало відомо, які саме цінності зникли.

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) заявив, що не бачив ікони, про зникнення яких заявили в Міністерстві культури України.

«Я не бачив цих ікон, були прості літографії. Є лише одне питання – забрати у нас лавру», – сказав митрополит під час брифінгу.

На його думку, у міністерстві самі не знають, що шукають.

    Коментарі — 0

    Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
    Іде завантаження...
    Показати більше коментарів

    Читайте також

    Дата публікації новини: