Нічний Київ без алкоголю: всі за і проти

Нічний Київ без алкоголю: всі за і проти

Заборона продажу алкоголю вночі – світова практика

Кияни продовжують бурхливо обговорювати заборону на нічний продаж алкоголю в магазинах Києва, за яку столичні депутати проголосували минулого четверга. У деяких торгових закладах продаж спиртного вже обмежили, не чекаючи, доки рішення набуде чинності. Але є й ті, хто продовжує обурюватися, вважаючи, що заборонами ситуацію не виправити.
Нагадаємо, як повідомлялось, Київрада підтримала заборону на торгівлю алкоголем абсолютно в усіх магазинах з 23:00 до 10:00.
Обмеження спрямоване на те, щоб на вулицях столиці побільшало порядку і поменшало злочинів. Адже, за статистикою, найчастіше в неприємні історії потрапляють люди, які перебувають у стані алкогольного сп'яніння. Хоча рішення має бути підписано мером і опубліковано, деякі магазини вже відреагували і встановили в алкогольних відділах таблички про те, що спиртне, включаючи слабоалкогольні напої, більше вночі не продається. Але й супротивників «сухого закону» поки що чимало.

Багато хто прогнозує розквіт підпільного алкогольного ринку. Решта вважє, що рішення, прийняте Київрадою, може бути оскаржене в суді: за законом, місцева влада не регулює алкогольний ринок, а отже, заборона – декларативна. Більш того, у місцевої влади немає важелів тиску, тобто якщо магазин відмовиться виконувати рішення, йому за це нічого не буде.
Депутат Олександр Бродський ще на сесії досить різко висловився про заборону на нічний алкоголь, заявивши, що з таким самим успіхом Київрада могла б проголосувати за скасування для киян візового режиму до Шенгенської зони.
«Тоді ми б теж виглядали красиво, але нерозумно. Даний проект рішення лежить поза повноваженнями місцевої влади і, відповідно, поза правовим полем», – заявив Бродський.
Автор проекту рішення Владислав Михайленко згоден, що за бажання заборону можна оскаржити.
«Тому зараз ведеться робота і на законодавчому рівні. Розробляється законопроект, який дозволить приймати такі рішення на місцевому рівні. А ось розмови про те, що всі бажаючі випити одразу побіжать до бабусь-самогонниць, а таксисти возитимуть із собою по два ящики горілки, дуже перебільшено. Основна маса людей не шукатиме паленку, просто у разі необхідності людина купить собі нормальний алкоголь у магазині заздалегідь», – говорить Михайленко.
Підтримують введені обмеження й експерти.
«Така заборона в Києві – абсолютно правильне і логічне рішення. Адже вживання алкоголю в Україні – одне з найвищих у світі. Подібна заборона вже понад шість років діє у Львові, Івано-Франківську, Луцьку. Про виправданість такого підходу свідчить і європейський досвід. Але щоб рішення виконувалося, потрібно його жорстко контролювати, припиняти і карати за порушення», – каже президент Інституту реформ і розвитку Києва Олександр Вовченко.
За його словами, оскільки ситуація з алкоголем критична, потрібні й інші жорсткі заходи: наприклад, посилення відповідальності за продаж алкоголю неповнолітнім, значне збільшення штрафів за розпивання спиртного в громадських місцях і масова популяризація здорового способу життя серед киян.

Є заборони суворіші

Заборона продажу алкоголю вночі – світова практика. В Іспанії, наприклад, не продадуть алкоголь після 23:00 не лише у великих магазинах, а й у маленьких крамничках. Суворі закони і у Фінляндії.
«Будь-який напій, міцніший 4,6%, може продаватися тільки в держмагазинах «АЛКО» (у Гельсінкі таких 35). Міцний алкоголь можна продавати лише з 9:00 до 20:00 в робочі дні, а в суботу – з 9:00 до 18:00. У неділю такі магазини закриті. Продаж слабоалкогольних напоїв менш обмежений, їх продають у невеликих кіосках – для цього потрібно отримати дозвіл від міста. Але тимчасові рамки теж є: торгують тільки з 9:00 до 21:00. Якщо магазин чи кіоск працює довше, він має «закрити» продаж спиртного. Вночі алкоголь можна випити в кафе, ресторанах, клубах, але тільки до 3:30 (тобто з цього часу і до 9:00 спиртне не продається). До того ж офіціант не має права принести алкоголь у пляшці – лише розлитим у келихи», – розповів нам житель Гельсінкі Денис Перцев.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: