Чернігівський тупик Банкової. Чому ДБР прийшло додому до виконувача обов’язків мера

Чернігівський тупик Банкової. Чому ДБР прийшло додому до виконувача обов’язків мера
В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако з Прапором честі, який привіз зі Страсбурга (фото з відкритих джерел)

В.о. мера Чернігова Олександр Ломако: «ДБР думає, що я у Німеччину з неба мав упасти»

 

Протистояння центральної влади та міської влади Чернігова не вщухає. Зранку в четвер, 26 жовтня, співробітники Державного бюро розслідувань завітали з обшуками до виконувача обов’язки міського голови Чернігова Олександра Ломако. Він одразу пов’язав це зі своїм нещодавнім випадом на адресу начальника Чернігівської міської військової адміністрації Дмитра Брижинського. В.о мера звинуватив голову міськадміністрації у халатній бездіяльності через трагедію двомісячної давнини – влучання російської ракети у місцевий драмтеатр. Брижинський в одному з інтерв’ю заявив, що не знав про те, що в цьому приміщенні готується виставка бойових дронів, за що Ломако назвав його «боягузом». 

Утім корені протистояння міської та центральної влади в Чернігові йдуть куди глибше цієї словесної пікіровки. У грудні минулого року місто залишилось без мера Владислава Атрошенка, якого було знято з посади з доволі сумнівною аргументацією рішенням Яворівського райсуду Львівської області. Але ця спецоперація не дала такого ефекту, на який, мабуть розраховували її організатори на Банковій: влада в місті перейшла «за спадком» до соратника Атрошенка – секретаря міськради Олександра Ломако. Останній з тих пір перебуває у стані «холодної війни» з Офісом президента та його ставлеником в місті паном Брижинським.

Це вже другий обшук вдома у Ломако – перший відбувався на початку вересня і проводила його Служба безпеки. У ДБР одразу розповіли, що останні обшуки не стосуються заяв чи постів Ломако, а пов’язані з його закордонним відрядженням у травні. «Відрядження було оформлене 7 травня 2023 року до Німеччини. Наразі правоохоронці з'ясовують обставини, яким чином він міг також опинитися у Франції, Бельгії, Нідерландах та Польщі. Є інформація, що його «канікули» орієнтовно тривали з 7 по 21 травня», – заявила радниця з комунікації Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян.

Ґрунт для таких звинувачень готувався давно. Ще в травні депутатка Чернігівської міської ради Марина Семененко повідомляла про можливі порушення під час поїздок чиновників Чернігівської міськради за кордон. Зокрема, вона помітила, що Ломако затримався в Парижі вже після того, як мав завершити всі справи в офіційному відрядженні у німецький Ахен та французький Реймс.

Виконувач обов’язків мера всі звинувачення відмітає і доводить, що їхав через таку кількість країн просто транзитом. А обшуки прогнозовано пояснює своєю незручністю для Києва.

«Я назвав голову ОВА боягузом. Він образився…»

– Причину цих обшуків я вказав правильно, а ДБР просто знайшла привід, – запевняє Ломако. – Я так розумію, що це черговий «привіт» з Києва, тому що чернігівське місцеве самоврядування дуже незалежне і не хоче підкорятися тому «беспредєлу», який відбувається навколо нашого міста з подачі центральної влади вже більше року. Йдеться про відсторонення мера рішеннями суддів, перешкоджання відбудові міста… Коли я став виконувачем обов'язків мера, регулярно або намагаються зірвати сесію міськради, або проводять в комунальних установах обшуки, які нічим не закінчуються.

Заступник міського голови більше двох місяців провів за гратами за трансформатор, який допоміг місту пройти опалювальний сезон. До мене вже вдруге завітали по абсолютно безглуздій справі, яка нічим не пов'язана ані з законом, ані зі здоровим глуздом. Я вам зацитую ухвалу Личаківського райсуду Львову, яку мені пред'явили під час обшуку.

Клопотання про обшук мотивують тим, що головним слідчим управлінням ДБР здійснюється досудове розслідування кримінального провадження. «У ході досудового розслідування встановлено, що службові особи Державної прикордонної служби та її структурних підрозділів … сприяли незаконному переправленню громадян України через державний кордон. Окрім того, колишні та діючі працівники правоохоронних органів, українські бізнесмени, а також родичі, довірені особи під час виїзду або вильоту з території України… за попередньою змовою та сприяння працівників Державної митної служби незаконно перемістили через державний кордон України готівкові кошти в особливо великих розмірах, а також інші матеріальні та коштовні цінності з подальшою легалізацією на території іноземних держав шляхом придбання за них рухомого та нерухомого майна».

Суд надав дозвіл на обшук моєї квартири і вилучення телефонів, платіжних карт, записників, чорнових записів та інших речей. Коли я прочитав цю постанову, у мене виникло питання: а я тут до чого? Що у вас Державна прикордонна служба організувала якийсь нелегальний потік людей за кордон, які вивезли якісь кошти? Я в чомусь підозрююсь чи ні? Мені сказали, що я – свідок, бо теж їздив у відрядження.

Так, у 2023 році я один раз їздив у відрядження: з 7 по 21 травня в Німеччину, у місто Ахен для підписання угоди про партнерство, а також на церемонію вручення Україні, до речі, в особі президента Зеленського, премії Карла Великого. Також у французькому Реймсі відбулося підписання угоди між Черніговом і цим містом та участь у днях Чернігова. У Страсбурзі ми отримали відзнаки від ПАРЄ – Прапор честі для нашого міста.

4. фото
Олександр Ломако на відкритті фотовиставки у місті-побратимі Чернігова Реймсі
фото з відкритих джерел

Я офіційно був у відряджені, воно висвітлювалося публічно у ЗМІ. З урахуванням часу на дорогу, бо непросто зараз добратися з Чернігова до Ахена, це зайняло два тижні. Ахен, Реймс, Страсбур – три міста, по декілька днів на кожне, ось так ці два тижні і минули. Я повернувся на робоче місце 21 чи 22 травня, і це легко перевірити, бо я проводжу мільйон заходів щодня.

Тому цим обшукам навіть не намагалися надати видимість законності. У цьому рішенні львівського суду про обшук (нагадаю, що мера Атрошенка також львівський суд відсторонив, який далеченько від Чернігова) до мене нема жодних претензій і навіть про моє відрядження жодним словом не згадується. Я пов’язую все це, зокрема, з тим, що позавчора зранку на загальноміській нараді я публічно нагадав, що вже два місяці минуло з трагедії в чернігівському Драмтеатрі, коли російська ракета вбила сім чернігівців, а 200 було поранено. Там відбувалася виставка бойових дронів, яка проводилася під патронатом військової адміністрації, і за цей час за це безглуздя ніхто не відповів ані публічно, ані політично, ані юридично.

Затяте протистояння центральної влади та міської влади Чернігова загострила трагедія, яка сталась через ракетний обстріл міста
Затяте протистояння центральної влади та міської влади Чернігова загострила трагедія, яка сталась через ракетний обстріл міста
колаж: glavcom.ua

Начальник військової адміністрації міста, який уникає з цього приводу спілкування з людьми, в інтерв’ю заявив, що не має до цього відношення. На що я назвав його боягузом, який намагається перекласти відповідальність. Якщо людина, яка була призначена президентом, щоб відповідати за безпеку в місті, так ставиться до своїх обов'язків, то очевидно, що і правоохоронці цю справу будуть розслідувати таким чином, що вона нічим не завершиться.

Знаю, що він дуже сильно за це образився, наскаржився в Київ – і от вони прислали до мене ДБР. Це моя особиста точка зору, але всі факти, які я назвав, підтверджують цю інформацію.

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако впевнений, що ДБР на нього «натравив» керівник міської військової адміністрації Дмитро Брижинський (на фото)
В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако впевнений, що ДБР на нього «натравив» керівник міської військової адміністрації Дмитро Брижинський (на фото)
фото: 0462 Сайт міста Чернігова

«У мене є магнітик на холодильнику зі Страсбурга. ДБР може його забрати»

ДБР пояснило, що наразі з'ясовуються обставини, яким чином ви при оформленому відрядженні до Німеччини змогли опинитися на «канікулах» у Франції, Бельгії, Нідерландах та Польщі. І як?

Взагалі-то відрядження у мене було не в Німеччину. Зараз важко кудись їхати, тому ти під час одного відрядження відвідуєш декілька пунктів, аби не їхати кілька разів. Про три місця призначення, де я був, я вже сказав. Мабуть, ДБР думає, що я туди з парашутом мав впасти, але я проїжджав через територію Польщі, сам Ахен розташований на кордоні з Нідерландами і Бельгією. І на зворотному шляху – з Ахена до Парижа – трапився страйк німецьких перевізників, через що мій квиток скасували і довелося їхати з пересадкою в Брюсселі. Це – єдиний раз в житті, коли я дві чи три години провів у Бельгії, але це було частиною мого маршруту, а не перебування там з якоюсь ціллю. Нехай тоді ДБР пояснить, яким чином зараз українські депутати та чиновники, які їздять у відрядження, потрапляють до пунктів призначення, якщо це трошки далі, ніж Польща. Звісно, вони проїжджають низку інших країн. Знову ж – моє відрядження було досить активним і публічним і практично кожного дня були заходи, які висвітлювалися на сайті міської ради і в інших ЗМІ. Було з десяток новин, тому туризмом це назвати дуже складно. Це вже з їхнього боку спроба виправдатися за ті безглузді дії, які вони сьогодні вчиняють.

Я одразу сказав ДБРівцям: хлопці, якщо вам цікаве моє відрядження, то всі документи – ті ж квитки, а за проживання я не платив – після його завершення я віддаю у міську раду і потім отримую компенсацію за понесені затрати. Просто прийдіть у міськраду і візьміть там усі документи – навіщо ви приперлися зранку до мене додому, коли діти в школу збираються? Виявилося, що їм був потрібен мій закордонний паспорт. ОК, беріть все, що треба – та ідіть собі. Ні, вони вирішили все обшукати з надією щось знайти – сувеніри, чеки… Тобто, можливо, я десь за кордоном купив собі краватку і чек зберіг. Краваток я не купував, з сувенірів є магнітик на холодильнику зі Страсбурга. Можуть його забрати. Але варто зазначити, що правоохоронці поводили себе порядно – ходили в бахілах, навіть дозволили іншій людині відвести мою дитину до школи, бо я не міг цього зробити. Зараз я прохожу у цій справі як свідок, мені навіть повістку на допит не вручили.

Як далі ця історія розвиватиметься в юридичній площині, на вашу думку?

Вони ж також і у міськраді вилучили документи, у мене забрали закордонний паспорт, телефон (зараз з вами по кнопковому розмовляю), блокнот з робочими записами і все. За останні місяці вони декілька разів намагалися відсторонити мене від посади, вручити якусь підозру, щоб остаточно паралізувати самоврядування міста і передати всі повноваження призначеному з Києва чиновнику. Тому що їм заважає міська рада, а поки є виконувач обов'язків міського голови, вони позбавити її впливу не можуть. Тож я очікую і нових обшуків, і нових звинувачень, і спроб через якісь суди мене відсторонити за такими ж надуманими аргументами, як і мера. На мені близько п’яти справ висить – але зовсім нема, до чого зачепитися, тому чіпляються до зовсім другорядних речей. Якби було щось реально знайти, ми б, мабуть, з вами зараз не розмовляли.

Як на такому тлі ви очікуєте прийняття бюджету міста на наступний рік?

Нам же заважають все робити. Коли сесія – то міську раду мінують, то депутатів з дому під руки забирають на допити ц питаннях, до яких вони не мають відношення. Починаючи з лютого, робиться все, щоб паралізувати роботу міста. Тому не виключаю, що наступним кроком буде спроба завадити прийняти нам бюджет. Хоча, якщо вдасться забрати ПДФО у місцевої влади, що зараз намагаються зробити, то бюджет уже нікого в Києві не буде цікавити, бо це буде бюджет збанкрутілого міста.

Павло Вуєць, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів