Коломойський розказав Антикорупційному бюро, кому він дав найбільший хабар в Україні

Коломойський розказав Антикорупційному бюро, кому він дав найбільший хабар в Україні

Бізнесмен Ігор Коломойський визнав, що надав екс-президенту Леоніду Кучмі та його оточенню 110 млн доларів за здобуття контролю над «Укрнафтою»

Донедавна найбільшим хабарем в Україні вважалося надання 42 млн долларів, які чиновники Броварського району Київщини (включаючи голову Броварської РДА) вирішили у 2008-2009 роках отримати від сирійського інвестора Алхадж Ях'ї Ахмата за дозвіл на будівництво двох котеджних містечок площею 40 і 36 га. Але бізнесмен Ігор Коломойський вирішив довести, що були й більші.

Як стало відомо з оприлюдненої напередодні ухвали Шевченківського суду Києва, влітку підприємець передав Національному антикорупційному бюро «докази» підкупу Леоніда Кучми та його оточення за набуття контролю над «Укрнафтою» у 2003 році. Ця угода коштувала групі «Приват» 110 млн долларів.

Під час досудового розслідування адвокат Коломойського детективам НАБУ надав копію Угоди про досягнення оперативного контролю на «Укрнафті», що була підписана 25 січня 2003 року. Відповідно до неї «неперсоніфіковані особи домовились про здійснення контролю над нафтовидобувною компанією». Посеред іншого, цей контроль мав забезпечуватись через призначення на посаду голови правління «Укрнафти» нової особи та обранням на загальних зборах акціонерів нових членів Спостережної ради компанії. Ще один наданий для НАБУ документ – додаткова угода від 20 травня 2003 року, де «неперсоніфіковані особи підтвердили факт часткового виконання попередньої угоди від 25 січня 2003 року».

В ході розслідування вже встановлено, що взимку 2003 року на виконання зазначених домовленостей було звільнено голову правління ВАТ «Укрнафта» (Олега Салміна) та обрано головою правління ВАТ «Укрнафта» бізнес-партнера Коломойського Ігоря Палицю.

Останній швидко змінив керівний склад компанії, призначив нових заступників та головного бухгалтера. А у березні 2003 року на позачергових зборах акціонерів «Укрнафти» було переобрано Спостережну раду товариства та її голову. У новий склад увійшли п’ять представників групи «Приват».

Як стверджували представники НАБУ в суді, ці факти можуть підтверджувати реальний характер згаданих вище угод, укладених із «неперсоніфікованими особами» 13 років тому. Тому у детективи вирішили ретельніше перевірити факти, викладені Коломойським.

Повністю читайте тут: «Хабар на $110 мільйонів. Коломойський надав Антикорупційному бюро компромат на Пінчука та Кучму»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: