Антимонопольний відмовляється погоджувати нові ліцензійні умови для лотерей, які запропонував Мінфін

Антимонопольний відмовляється погоджувати нові ліцензійні умови для лотерей, які запропонував Мінфін

Агія Загребельська

Фото: Цензор

Проект постанови Кабінету міністрів, розроблений Мінфіном, яким затверджуються ліцензійні умови з випуску лотерей, може привести до монополізації профільного ринку

Антимонопольний комітет не погодив проект постанови Кабміну, в якому прописані ліцензійні умови, які блокують процес очищення цього ринку від тіньового бізнесу. І почав проводити власне дослідження. Про це повідомила державний уповноважений АМКУ Агія Загребельська, повідомляє видання Censor.net

«Ми почали дослідження в момент, коли до нас зайшов проект постанови Кабінету міністрів про ліцензійні умови. Проаналізувавши цей документ, прийшли до висновку, що ми не можемо його узгодити, тому що він містить певні норми, які є неконкурентними і фактично закривають ринок для нових учасників», - зазначила Загребельська.

Представник АМКУ вбачає загрозу монополізації лотерейного бізнесу в цілому ряді новацій, запропонованих Кабміном. Зокрема, в тому, що всі інші претенденти, які бажають стати учасниками ринку, повинні мати десять років досвіду роботи в цій сфері. У Комітеті зазначають, що приймаючи такі умови, цей ринок буде повністю закритим для нових учасників. Згідно з документом, для того, щоб стати учасником ринку, треба десять років попрацювати на цьому ринку.

В АМКУ звернули на це увагу, розцінивши це як критерій, який негативно впливає на конкуренцію. У Комітеті сприйняли як оціночне поняття критерію про необхідність наявності у потенційного учасника лотерейного бізнесу «бездоганної ділової репутації». Він, на думку фахівців Комітету, недостатньо виписаний.

«У нас з ним (Мінфіном, - ред.) дуже складний діалог. Ми виступили проти проекту постанови про ліцензійні умови в такому вигляді і написали свої зауваження. Але Міністерство фінансів не бачить проблемних моментів у цьому документі. Так що поки ми перебуваємо в стані дискусії», - повідомила Загребельська.

Як заявила експерт, загрозу монополізації лотерейного бізнесу бачать і його нинішні учасники. У всякому разі, оператори ринку, чию оцінку законодавчим новаціям захотіли почути в АМКУ, висловили полярні думки.

«Два оператора вважають запропоновані умови дискримінаційними і обмежують конкуренцію. Третій учасник ринку не бачить ніяких проблемних моментів в тій постанові, яке є», - зазначила вона.

Торкаючись можливого виведення двох операторів з лотерейного ринку, яке може статися через санкції, запропонованих РНБО, Загребельська вважає, що формально будь-які санкції негативно впливають на конкуренцію.

Як повідомлялося, організовувати лотереї в Україні сьогодні мають право чотири оператори: «М.С.Л.», «Патріот», «УНЛ», а також державний Ощадбанк (не займався лотереями з моменту отримання ліцензії).

Як заявив глава комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко виданню «Бізнес», в нових ліцензійних умовах для операторів лотерейного ринку присутні дискримінаційні положення, згідно з яким двом з трьох діючих операторів фактично заборонено проводити діяльність з випуску лотерей, хоча законом «Про державні лотереї в Україні» така заборона не передбачена.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: