Автокефалія для Української церкви: оприлюднено заяву Синоду

Автокефалія для Української церкви: оприлюднено заяву Синоду
Вселенський патріарх Варфоломій I під час візиту до Києва з нагоди 1020-річчя Хрещення України-Руси

Вселенський патріархат розпочинає процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві

22 квітня Вселенський патріархат оприлюднив рішення Святого і Священного Синоду, засідання якого відбулося впродовж 19-20 квітня під головуванням Вселенського патріарха Варфоломія, щодо церковної ситуації в Україні.

«Відповідно до Божественних і священних канонів, а також багатосотлітнього церковного порядку і священної традиції, Вселенський патріархат турбується про збереження всеправославної єдності і опікується православними церквами в усьому світі – особливо ж українським православним народом, який прийняв спасенну християнську віру і святе хрещення від Константинополя. Таким чином, як його правдива церква-мати, (Вселенський патріархат) вивчив питання, що стосуються церковної ситуації в Україні, як робив це і на попередніх засіданнях Синоду, і, отримавши від церковних і цивільних органів, які представляють мільйони українських православних християн, звернення з проханням надати автокефалію, вирішив детально обговорити і скоординувати це питання з сестринськими православними церквами», – мовиться у рішенні.

Президент України Петро Порошенко заявив 22 квітня, що Вселенський патріархат розпочинає процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

Нагадаємо, 19 квітня народні депутати проголосували за звернення президента України Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія І щодо надання томосу про автокефалію православній церкві в Україні.

Ввечері спікер Верховної Ради Андрій Парубій підписав постанову про звернення щодо автокефалії.

Як повідомлялося, 17 квітня на зустрічі з лідерами парламентських фракцій Порошенко заявив, що він та ієрархи УПЦ КП та УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського Патріарха Варфоломія І з проханням про надання автокефалії православній церкві в Україні.

Порошенко розраховує, що таке рішення ухвалять до 1030-річчя Хрещення України-Русі.

Як відомо, народні депутати від Опозиційного блоку направили звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія I, в якому заявили, що ініціатива української влади щодо створення єдиної помісної церкви є спробою «вирішити політичні завдання напередодні президентських виборів в Україні».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: