Батьківська субота: що потрібно і чого не можна робити 27 березня

Батьківська субота: що потрібно і чого не можна робити 27 березня

Саме в цей день тижня у християн прийнято згадувати покійних рідних і близьких, молитися і просити за них Господа

Сьогодні, 27 березня, настане чергова поминальна субота у 2021 році. Це перший поминальний день під час Великого посту-2021.

Історія поминальних днів

У православному календарі на рік виділено кілька батьківських днів, у які проводиться особливе поминання покійних родичів. Попередній поминальний день був 6 березня – це Вселенська м'ясопусна поминальна субота, яка відзначається напередодні Масляної.

За традицією в суботу у церквах шанується пам'ять всіх святих. Богослужбовий статут наказує здійснювати поминання всіх православних християн, хто від віку преставився. Суботу з дня земного спокою стала символом радісного спокою в Царстві Небесному. Звідси з'явився церковний звичай здійснювати спеціальні заупокійні служби в суботу.

Батьківська поминальна субота

У перекладі з грецької субота означає «клопотання», тому саме в цей день тижня у християн прийнято згадувати покійних рідних і близьких, молитися і просити за них Господа.

А батьківськими такі дні називають, тому що за законами життя батьки раніше за своїх дітей залишають цей світ. І обов'язок дітей – молитися насамперед за своїх батьків і прабатьків, які дарували життя, а вже потім за інших людей.

Під час Великого посту встановлено три батьківські суботи – на другий, третій і четвертій седмиці. Перший з таких поминальних днів під час Великого посту в 2021 році випадає на 27 березня.

Ці суботи встановлено, щоб не позбавляти померлих людей молитви за їхні душі, оскільки протягом усього періоду Святої Чотиридесятниці церковні служби скорочені, а звичайні щоденні поминання покійних – панахиди, третій, дев'ятий і сороковий день по смерті, Сорокоусти та інші приватні поминання не проводяться.

Традиції дня

В батьківську суботу прийнято прийти в храм на службу, принести продукти для поминання родичів, написати записки за упокій з іменами покійних родичів, помолитися.

Після церковної служби віруючі йдуть на цвинтар і відвідують могили рідних, а потім збираються вдома за поминальним обідом, головною стравою на якому є кутя.

А ось працювати або займатися домашніми справами в поминальний день не можна. Вважається, що пранням і прибиранням «замилюються« очі небіжчикам.

Чого не можна робити:

  • Церква в Батьківську суботу рекомендує утриматися від надмірної скорботи.
  • Забороняється писати поминальні записки з іменами нехрещених в православної церкви або самогубців.
  • Не можна йти до закінчення служби з храму.
  • Великим гріхом вважається поминати покійних спиртними напоями.
  • У Батьківську суботу, як і в інші дні, не можна погано говорити про покійних.
  • Також заборонено лаятися, конфліктувати, скандалити і підвищувати голос.
  • У Батьківську суботу під забороною гучні розваги.
  • Рекомендується сходити до церкви, якщо ж такої можливості немає, – помолитися вдома.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: