Безсмертний закликав залучити усі церкви до справи повернення Донбасу

Безсмертний закликав залучити усі церкви до справи повернення Донбасу
Роман Безсмертний

Безсмертний зазначив, що потрібно відновити діалог з людьми, які залишилися на окупованій території

Законопроект про реінтеграцію Донбасу мав би показати дорогу – як треба рухатися шляхом реінтеграції в економічних, соціальних, гуманітарних складових. Про це в інтерв’ю «Главкому» сказав екс-віце-прем’єр, колишній представник України в Мінській тристоронній контактній групі Роман Безсмертний.

На його думку, робота над самим законом повинна бути частиною цього процесу.

«На сьогодні є частини Луганської та Донецької областей, які знаходяться під окупацією і під контролем України. Є автономна республіка Крим, яку я не виключаю з цього процесу. Перше, що треба зробити – це відновити діалог між людьми, які в силу певних обставин залишились на окупованих територіях і тими, хто чомусь виїхав звідти. Інша справа, що діалог треба вести між тими, хто не брав зброю в руки, не стріляв, не катував людей. Цих людей треба виділити шляхом застосування механізмів безпосередньої демократії – вони мають бути обрани на сходках, зборах територіальних громад. Після того, як сторони визначаться, як жити далі, з усією цією делегацією має вступити в діалог Київ як центральна влада держави. Бо не може Київ вести діалог із представниками громад окупованих територій і не вести з тими, хто не окупований. Так звані внутрішньо переміщені особи є по всій Україні, але більше 70% тих, хто виїхав з окупованих територій, осіли на територіях Луганської та Донецької областей, підконтрольних Україні», - сказав Безсмертний.

Він вважає, що посередником такого діалогу може бути церква – представники всіх конфесій, які діють в Україні.

«Розпочавши діалог, можна вийти на роботу над документом, бо як можна приймати закон про реінтеграцію, коли ми не знаємо, що там людям треба? А зараз це виглядає так, що у Брюсселі просто вирішили прийняти для України закон», - зазначив Безсмертний.

Нагадаємо, 6 жовтня Рада ухвалила у першому читанні закон про реінтеграцію Донбасу.

Проти президентського проекту щодо Донбасу проголосували 32 нардепи.

Повідомлялося, що у законопроект про реінтеграцію окупованих територій будуть внесені правки, зокрема, щодо деокупації Криму. 

Також Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому законопроект №7164 «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей». 7 жовтня президент Петро Порошенко підписав закон. 

10 жовтня підписаний президентом закон «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей» набув чинності.

Читайте також статті:

 Як будуть повертати Донбас? Основні тези нового плану Порошенка

Роман Безсмертний: Прийняття законопроектів щодо Донбасу провокує загострення конфлікту

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: