Рада схвалила у першому читанні закон про реінтеграцію Донбасу

Рада схвалила у першому читанні закон про реінтеграцію Донбасу

Документ підтримали 233 нардепа

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №7163 «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях». Документ підтримали 233 нардепа.

Згідно з пояснювальною запискою, даним законопроектом визначається правовий режим територій окремих районів Донецької та Луганської областей, на яких не діють органи влади України, як тимчасово окупованих територій, особливості захисту прав і свобод громадян України, які там проживають.

Положення законопроекту дають змогу підвищити ефективність реалізації заходів забезпечення національної безпеки і оборони на територіях Донецької та Луганської областей. Також буде створено необхідні передумови для забезпечення державного суверенітету України над територіями в Донецькій та Луганській областях у межах міжнародно визнаного кордону України. Проект Закону також визначає порядок керівництва заходами із забезпечення національної безпеки і оборони на територіях Донецької та Луганської областей.

Зі слів голови ВР Андрій Парубія, з цього законопроекту було вилучено частину 1 статті 7, де йде посилання на мінські угоди.

Як відомо, спікер парламенту Андрій Парубій відкрив ранкове пленарне засідання. У залі зареєструвалися 349 депутатів.

Раніше повідомлялося, що 15 депутатів Верховної Ради від фракції «Блок Петра Порошенко» і «Народного фронту» заблокували парламентську президію і трибуну з метою недопущення блокування їх фракцією «Самопоміч» та іншими депутатами. Коли ж голова ВР Андрій Парубій і перший віце-спікер Ірина Геращенко зайшли до зали, їх пустили на місця у президії.

Як відомо, сьогодні, 6 жовтня Рада продовжить розгляд законопроектів щодо Донбасу.

Нагадаємо, 5 жовтня Верховна Рада почала розгляд законопроектів щодо реінтеграції Донбасу.

Але на засіданні сталася сутичка, після якої голова ВР Андрій Парубій оголосив перерву в засіданні Ради і покликав у свій кабінет на нараду лідерів фракцій.

Пізніше, о 18-й годині, Парубій закрив засідання Ради. Він також повідомив, що на нараді лідерів фракцій домовилися вилучити із законопроектів щодо Донбасу згадки про Мінські угоди.

До проекту закону додали третій пункт про особливий статус окремих районів Донбасу, який продовжать виключно після виконання всіх умов, викладених у статті 10 нового закону, зокрема у частині, що стосується виведення усіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України.

18 жовтня спливає термін дії Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», який приймався на три роки  у вересні 2014 року.

Читайте також статтю: Як будуть повертати Донбас? Основні тези нового плану Порошенка

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: