Британські ЗМІ детально описали, як Скрипалів отруїли «Новачком»

Британські ЗМІ детально описали, як Скрипалів отруїли «Новачком»

Будинок Сергія Скрипаля в Солсбері

Газета вперше повідомляє, що нервово-паралітичну речовину «Новачок» було застосовано у формі прозорого гелю без запаху

Нервово-паралітичну речовину «Новачок» було нанесено на ручку вхідних дверей до будинку колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля.

Про це повідомляє видання Mail on Sunday, посилаючись на останній закритий брифінг британських служб безпеки, пише ВВС.

Зазначається, що газета вперше повідомляє, що нервово-паралітичну речовину «Новачок» було застосовано у формі прозорого гелю без запаху, який було нанесено на ручку вхідних дверей до будинку Скрипаля вранці 4 березня. Російські агенти спостерігали за пересуваннями Скрипаля протягом двох тижнів і вирішили вчинити напад в неділю, щоб уникнути можливості того, що дверної ручки торкнеться листоноша або хто-небудь ще. Якщо б це сталося, ручку довелося б намазувати гелем ще раз, що збільшило б ризик виявлення.

«Абсолютно випадково в лікарні, куди були доставлені Скрипали після отруєння, в той момент перебували лікарі, які пройшли тренінг з допомоги постраждалим від хімічної зброї. Вони використовували в якості антидоту атропін та інші ліки», пише видання.

За інформацією ЗМІ, Скрипаль був отруєний в момент відкривання дверей. Судячи з усього, його дочка Юлія торкнулася ручки вже після нього. До того часу більша частина отруйного гелю вже опинилася на руках її батька, і ступінь ураження його дочки виявився меншим.

Газета цитує неназване джерело в службах безпеки, яке стверджує, що «Кремль хотів, щоб його агенти покинули Великобританію до того, як можна було встановити, що в Солсбері був застосований «Новачок».

«Тому вони знизили його токсичність і використовували цю речовину у формі гелю, а не газу, оскільки, якби Скрипали вдихнули такий газ, вони б померли дуже швидко», - повідомляє газета.

Хоча російські отруйники і розбавили «Новачок», вони, тим не менш, розраховували на те, що Скрипалі помруть, стверджує джерело видання, і їх одужання стало великим розчаруванням для Москви.

«Те, що вони вижили, - конфуз для президента Путіна, який звик вважати, що його служби безпеки можуть вбити кого завгодно і де завгодно, і при цьому не бути спійманими. Зазвичай так і відбувається», - додало джерело.

Відразу декілька видань повідомляють, що будинок Скрипаля вартістю 400 тис. фунтів (понад 560 тис. доларів), швидше за все, буде повністю знесено, так як це легше зробити, ніж перевіряти кожен сантиметр будинку на присутність «Новачка».

Італійський ресторан і бар, які Скрипали відвідали за кілька годин до того, як їм стало погано, мабуть, також будуть знесені. Крім того, влада зведе триметрові паркани навколо місць, де Скрипалі побували в день нападу і де триває розслідування. Паркани простоять щонайменше до осені.

Нагадаємо, племінниці російського екс-розвідника Сергія Скрипаля, отруєного в британському Солсбері разом з дочкою Юлею, відмовили у видачі візи до Великої Британії.

У неділю племінниця Скрипаля публічно звернулася до прем'єр-міністраТерези Мей з проханням про британську візу.

У п’ятницю  стало відомо, що Сергій Скрипаль вийшов з критичного стану та починає одужувати.

За інформацією ЗМІ, Скрипаль вже прийшов до тями і заговорив.

Напередодні Юлія Скрипаль зробила першу заяву після виходу з коми. Вона, зокрема, відмовилась від допомоги російського посольства.

Раніше медики повідомляли, що отруйна речовина, якою були отруєні російський екс-шпигун Сергій Скрипаль та його донька, могла призвести до серйозних пошкоджень у їхньому мозку.

Як відомо, 4 березня у британському Солсбері чоловіку і жінці стали погано в торговому центрі, після чого вони були шпиталізовані з серйозним отруєнням невідомою речовиною. Постраждалими виявилися російський розвідник Сергій Скрипаль, який був засуджений в РФ за шпіонаж на користь Великої Британії, та його донька.

Після того, у Великій Британії шпиталізували двох поліцейських, які займались розслідуванням отруєння екс-співробітника російської розвідки Сергія Скрипаля.

7 березня ЗМІ повідомили, що речовину, якою у Великій Британії, імовірно, отруїли Скрипаля, було використано під час штурму захопленого терористами театрального центру в Москві (Росія) на Дубровці в 2002 році. Це був газ «Новачок».

28 березня стало відомо, що Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли нервово-паралітичною речовиною в їхньому будинку в Солсбері.

29 березня Національна служба охорони здоров'я Великої Британії повідомила про поліпшення стану Юлії Скрипаль. Потім повідомлялося, що вона прийшла до тями та може говорити.

30 березня Юлія почала самостійно їсти та пити. Також повідомлялося, що російське посольство просить британську владу пустити двоюрідну сестру Юлії Скрипаль Вікторіб приїхати до Великої Британії. 

4 квітня повідомлялося, що експертам з хімічної лабораторії Porton Down у Великої Британії не вдалося визначити походження нервово-паралітичної речовини «Новачок».

5 квітня в ефірі кремлівського телеканалу включили запис розмови нібіто Юлії Скрпаль та її двоюрідної сестри Вікторії.

6 квітня британська розвідка заявила, що нервово-паралітична речовина «Новічок», якою отруїли російскього екс-шпигуна Сергія Скрипаля і його доньку Юлію, була виготовлена на російській військовій дослідницькій базі у Саратовській області. 

7 квітня російське посольство попросило про зустріч із головою дипломатії Британії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: