Чи потрібно на четвертому році війни блокувати «Одноклассники» та «ВКонтакте»? Опитування

Чи потрібно на четвертому році війни блокувати «Одноклассники» та «ВКонтакте»? Опитування

Чи варто забороняти російські соцмережі?

Президент Петро Порошенко 16 травня ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 28 квітня про застосування санкцій щодо низки фізичних і юридичних осіб. У ньому, зокрема, йдеться про блокування російських соцмереж та поштових служб. Також санкції передбачають блокування доступу до сервісів «Яндекс», 1С, «Софтлайн Груп», корпорації «Парус» і ще низки російських IT-компаній.

Крім того, Порошенко ввів трирічні санкції проти путінських телеканалів. Контроль за виконанням указу покладено на секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Загалом у санкційному списку 1228 фізичних та 468 юридичних осіб.

Самі ж «Яндекс», Mail.Ru, «Одноклассники» і «ВКонтакте» відреагували на українські санкції очікуваними заявами: мовляв, більше від заборони постраждають українські користувачі, а компанії не відчують значних фінансових змін.

Європейський союз не поспішає висловлюватися щодо цього кроку України та чекає на детальнішу інформацію щодо санкційного рішення про блокування російських соцмереж і сайтів. У свою чергу правозахисники обурені. Разом із тим НАТО вбачає у блокуванні російських сайтів в Україні бажання держави убезпечити себе.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вважає, що Порошенку слід скасувати заборону, яка впливає на роботу таких інтернет-платформ, як «ВКонтакте», «Однокласники», РБК та «Яндекс», а також вжити заходів щодо захисту свободи слова і інформації в Україні. «Репортери без кордонів» також розкритикували заборону російських ЗМІ та соцмереж в Україні.

Голова правління інтернет-асоціації України стверджує, що для повного блокування російських сайтів потрібно близько двох років і $1 млрд. Експерти вже прогнозують значне подорожчання інтернету через блокування російських сайтів.

Свою думку щодо того, чи потрібно блокувати в Україні «Одноклассники» та «ВКонтакте», можна висловити, взявши участь в опитуванні:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: