Для чого треба діалог з московською церквою? Київський патріархат звернувся до вірних з поясненням

Для чого треба діалог з московською церквою? Київський патріархат звернувся до вірних з поясненням
Патріарх Філарет

Речник УПЦ КП пояснив, заради досягнення якої мети Патріарх і Священний Синод погоджуються вести діалог з РПЦ

Священний Синод Української православної церкви Київського Патріархату звернувся до вірян із роз’ясненням позиції УПЦ КП у справі діалогу з Російською православною церквою (РПЦ).

Текст роз’яснення у своєму «Фейсбук» обнародував речник УПЦ Київського Патріархату Євстратій Зоря.

Він на початку нагадав, що понад 25 років РПЦ не визнавала Київський Патріархат не лише Помісною церквою, але і взагалі церквою, і «робила все для того, щоби знищити Київський Патріархат та зосередити у своїх руках всю церковну владу над православними в Україні». «Однак в останні місяці з’явилися ознаки того, що позиція Московського Патріархату може змінитися і що керівництво цієї церкви хоче знайти шлях до подолання ворожнечі та до примирення», - зазначив Євстратій Зоря.

Речник УПЦ КП пояснив, заради досягнення якої мети Патріарх і Священний Синод погоджуються вести діалог з РПЦ: «Про що ми готові та бажаємо вести діалог? Про припинення ворожнечі між православними, про відновлення спілкування у молитві та Євхаристії, про визнання Російською Церквою автокефалії Київського Патріархату. Бо успіх такого діалогу принесе благо і для Церкви, і для всієї України».

Речник УПЦ КП додав: «Якщо під будь-якими приводами чи з будь-якими обіцянками у Москві знову, як і раніше, наполягатимуть, щоби наша церква підпорядкувалася Російській церкві, увійшла до її складу, визнала б над собою владу Московського патріарха – то про це діалогу ми не ведемо і вести ніколи не будемо».

Він зазначив, що в Українській православній церкві виступають за мир, але «не у рабстві». За примирення – але не ціною зради правді. За діалог – але лише заради утвердження істини, а не щоби догодити бажанням людським.

«Якщо Російська церква готова до такого діалогу і примирення – ми відкриті. Якщо ні – ми знаємо, що зробили все можливе, щоби виявити любов до ворогів та простягнути руку. А все неможливе для людей – нехай звершить Господь у відомий Йому час і відомим Йому чином», - йдеться у зверненні, під яким стоять імена Патріарха Філарета, чотирьох Митрополитів, п’ятьох Архієпископів та двох Єпископів Української православної церкви Київського Патріархату.

 Читайте також статтю: Православні сенсації. Як московські попи «дали незалежність» українській церкві

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: