До суду направлено обвинувальний акт щодо Насірова, - НАБУ

До суду направлено обвинувальний акт щодо Насірова, - НАБУ
Роман Насіров

Підозрювані і захист знайомилися з матеріалами розслідування більше трьох місяців

До суду направлено обвинувальний акт стосовно відстороненого голови Державної фіскальної служби (ДФС) Романа Насірова та керівника департаменту погашення боргу ДФС.

Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

«10 листопада 2017 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували до суду складений детективами Національного антикорупційного бюро України обвинувальний акт cтосовно голови Державної фіскальної служби (за ч.2 ст.364 та ч.1 ст.366 Кримінального кодексу України) та керівника департаменту погашення боргу ДФС (ч.5 ст.27, ч.2 ст.364 КК України)», - йдеться в повідомленні.

Досудове розслідування у цьому провадженні завершено 28 липня 2017 року. Підозрювані та їхні захисники ознайомлювалися з матеріалами розслідування понад три місяці.

За даними слідства, голова ДФС причетний до так званої «газової схеми Онищенка». На думку детективів, впродовж 2015 року обвинувачений ухвалив низку безпідставних та незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для задіяних у схемі компаній на загальну суму 2,019 млрд грн.

Зокрема, йдеться про рішення з розстрочення сплати  рентних платежів, які ухвалено «заднім» числом, за відсутності обґрунтованих підстав й після настання встановлених дат сплати ренти згаданими компаніями. Розстрочення надавалися без погодження з боку Міністерства фінансів України, хоча їхній термін виходив за межі одного бюджетного року.

«Крім того, як встановило слідство, голова ДФС повідомив ПАТ «Укргазвидобування» та Державній службі геології та надр України недостовірну інформацію про відсутність у згаданих компаній податкового боргу. Цим він приховав факт невиконання операторами умов договорів про спільну діяльність в частині сплати до бюджету ренти за користування надрами, що могло б стати підставою для розірвання  - зазначили в НАБУ.

У разі визнання винуватості обвинувачених у суді їм загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

Досудове розслідування за вказаними фактами детективи НАБУ розпочали у березні 2017 року.

Як відомо, на початку літа Насіров просив НАБУ дозволити йому виїзд до США для лікування папілярного раку щитовидної залози. Він також надав документ, що містить великий перелік діагнозів, серед яких є тяжкі хвороби.

Насіров хоче повернутися на роботу, адже вважає, що його відсторонення «було незаконним».

Нагадаємо, Насіров подав скаргу до Європейського суду з прав людини на дії стосовно нього Національного антикорупційного бюро України та Спеціальної антикорупційної прокуратури. 

Як відомо, справа щодо Насірова та щодо керівника одного з основних департаментів ДФС, закінчена.

Суд заарештував все майно Романа Насірова. Зі слів адвоката, Насіров уже не вивчає можливість одержання дозволу виїхати на лікування в США через суд.

28 липня Антикорупційна прокуратура змінила підозру НасіровуУ САП уточнили, що відповідно до остаточно висунутої підозри Роман Насіров, крім раніше інкримінованого зловживання владою та службовим становищем (ст. 364 КК України) підозрюється також у службовому підробленні (ст.366 КК України) вчиненому під час прийняття рішень про розстрочення податкових зобов’язань та боргу, а також під час інформування Міністерство фінансів України про відсутність розстрочень, що виходять за межі одного бюджетного року (які надавались саме ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ «Фірма ХАС», ТОВ «Карпатнадраінвест»).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: