Доктор філологічних наук пояснив, чому мовні квоти це «ляпас» українцям

Доктор філологічних наук пояснив, чому мовні квоти це «ляпас» українцям
Доктор філологічних наук Павло Гриценко

Принизливо те, що ми торгуємо самою ідеєю державності, в тому числі мовою – Гриценко

Директор Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук Павло Гриценко у інтерв’ю «Главкому» пояснив, чому прийняття закону про мовні квоти в Україні стало так званим ляпасом для громадян країни.

За словами науковця, в Україні наразі склалася ситуація, коли капіталізм втручається в усі сфери життя, навіть у державну, в том числі сферу функціонування мови. «Принизливо те, що ми торгуємо сьогодні самою ідеєю державності. Продаючи мову, ми продаємо по частці силу і фундамент нашої держави. Ніхто в Америці вам не продасть телеканали, щоб вони були індійською, китайською, іншою мовою. Там можуть бути години, окремі передачі, але і там, де, здається, капіталізм досяг найвищих вершин, не зачіпають основи державності», - зазначив Гриценко.

«Я вважаю, що небаченого ляпаса отримала Україна і український народ, коли почали плескати в долоні від радості з того, що ми квотували кількість українських пісень на радіо. Як це? Ви ділите на частки моє буття, коли я тут, в Україні, повинен мати повноцінне представлення українськості: мови, культури, пісень», - додав науковець.

Нагадаємо, з листопада 2016 року в Україні набув чинності закон про квоти на українську мову в ефірі радіостанцій.

З 8 листопада частка пісень українською мовою має становити не менш як 25%, а частка ведення передач державною мовою – не менше 50%. Рівно через рік квоти збільшаться: для пісень вони становитимуть 30%, а для передач - 55%. Ще через рік вони повинні будуть зрости до 35% і 60% відповідно.

Детальніше читайте: Доктор філології Павло Гриценко: Мовні квоти – це ляпас усім українцям

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: