Друзі Путіна відібрали у Януковича його віллу в окупованому Криму

Друзі Путіна відібрали у Януковича його віллу в окупованому Криму
Будинок Януковича в анексованому Криму
Фото: munscanner.com

Вілла екс-президента України Віктора Януковича на мисі Айя в Криму перейшла компанії «Берег», пов'язаній зі структурами Геннадія Тимченка, Миколи Шамалова, Сергія Руднова і Сергія Ролдугіна - друзів російського президента Володимира Путіна. Про це повідомляють у розслідуванні проекту «Муніципальний сканер», пише Lb.ua.

Колишню базу відпочинку на мисі Айя приватизувала сім'я Януковичів у 2007 році одночасно з «Межигір'ям». Після придбання по периметру звели паркан, вирубали реліктові дерева і почали будівництво.

Після втечі Януковича й анексії Криму прокуратура Севастополя звернулася до суду з приводу знесення самовільних будівель (котельня, берегоукріплення, КПП) на території вілли. 18 травня 2015 року суд постановив їх демонтувати. Але Севастопольський міський суд скасував рішення, і нічого не знесли.

Улітку 2015 року проросійський активіст, московський муніципальний депутат Володимир Гарначук намагався оглянути будівництво на мисі Айя, але побачив лише глухий високий паркан і охорону, яка пообіцяла йому «не доїхати додому».

У січні 2016 року губернатор Сергій Меняйло, зараз представник Путіна в Сибіру, на прес-конференції розповів, що домагається знесення паркану навколо вілли, і заявив, що її може бути передано російській владі.

Паркан так і не знесли, а право власності на садибу перейшло структурам друзів Путіна. У травні 2016 року всі об'єкти від ТОВ «Норд-2007», що перебувають під контролем сім'ї Януковича, перейшли ТОВ «Шанс». Останнє зареєстровано за адресою Санкт-Петербург, 11-та В.О, буд. 38 разом із ТОВ «Заміське середовище», кінцевий власник якої – «Підтримка підприємницьких ініціатив» Юрія і Бориса Ковальчуків (співвласники банку «Росія» і друзі Путіна).

16 червня 2017 року «Шанс» продав віллу на мисі Айя компанії «Берег», а земельні ділянки під віллою оформили в оренду для «Берега». Згідно з даними Росреєстру, будівництво вілли на мисі Айя триває і виконано вже на 70-90%.

ТОВ «Берег» було створено 31 травня 2017 року. Генеральний директор - Павло Зайцев, який керує і власником «Берега» - АТ «Голден гейт». Також Павло Зайцев є генеральним директором НП «Розвиток ринку ефективних інвестицій» Геннадія Тимченка (співвласник банку «Росія») і Петра Колбіна (колишній м'ясник, колишній акціонер Gunvor, ще один друг Путіна з 1954 року), співзасновником НП «Відродження традицій і культури заміського відпочинку «Південний парк» разом з Миколою Шамаловим (співвласник банку «Росія») і співзасновником НП «Відродження морських традицій» разом з членом ради директорів банку «Росія» Дмитром Мансуровим.
Компанії «Берег» і «Голден гейт» зареєстровані в будівлі, яка перебуває в заставі у банку «Росія» через іпотеку. ТОВ «Хвиля», якій належить цей будинок, через ТОВ «Ікар» належить Сергію Руднову, синові покійного Олега Руднова. Олег Руднов - засновник Балтійської медіа-групи, друг Путіна. З 2009 по 2012 рік «Хвиля» належала віолончелісту і другу Путіна Сергію Ролдугіну і співзасновнику некомерційного партнерства «Підтримка дитячого спорту» Владиславу Копилову.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: