Експерт: Рахунок за руйнацію Північно-Кримського каналу варто виставляти Росії

Експерт: Рахунок за руйнацію Північно-Кримського каналу варто виставляти Росії
Північно-Кримський канал 
Фото: shutterstock

Окрім водного питання актуалізувалася дискусія щодо відновлення торгівлі та залізничного сполучення

Юлія Тищенко, керівник програм демократичних процесів Українського незалежного центру політичних досліджень в інтерв’ю «Главкому» прокоментувала ситуацію, яка склалася з Північно-Кримським каналом. Адже існує така думака, що кримський канал без води виходить з ладу. І, мовляв, краще його заповнити, аби потім, коли Крим повернеться, ми не витрачали зайвих коштів на ремонт цього об’єкта.

«Мені складно коментувати технічні питання. Але немає таких руйнувань, які не можна було б відремонтувати, і взагалі модернізувати цей канал в майбутньому. У Криму наразі інша величезна та страшна проблема – засолення ґрунтів. У 2014 році почали бурити свердловини, порушили меліоративну систему. Рахунок за руйнацію Північно-Кримського каналу варто виставляти Росії. У північному Криму вмирає сільське господарство2, - підкреслила експерт.

Тищенко зауважила, що меседжі про відновлення водопостачання закидаються й тими підприємствами, які працюють в окупованому Криму. Тобто навіть повернувши воду в Крим, не факт, що вона піде кримським фермерам. Швидше ця вода піде на промислові підприємства.

Вона також прокоментувала заклики окремих чиновників, що останнім часом лунають, на кшталт того, чи не варто було б подати воду до окупованого Криму в обмін на якісь бонуси для України. А може, взагалі, варто виставити окупантам рахунок і таки продавати воду?

«Дійсно, зараз такі думки закидають в різні медіа. Окрім водного питання актуалізувалася дискусія щодо відновлення торгівлі та залізничного сполучення. Але для чого припинили і водопостачання, і залізничне сполучення? Для того, щоб Крим став дуже дорогим в обслуговуванні для окупантів. В умовах введених санкцій півострів стає дорожче утримувати», - пояснила вона.

Отже, якщо зараз ми знімемо ці запобіжники – подачу води та залізничне сполучення відновимо під різним приводами та гаслами, то фактично Росії полегшимо задачу утримувати захоплену територію.

«Навіть якщо і розглядати ці дискусії серйозно, то мене дивує, чому там є тільки економічна складова – зняти грошей з окупанта. Чому не ставиться питання, наприклад, звільнення бранців Кремля? Відновивши ресурси в Криму, ми перекреслюємо головну ідею – Крим повинен дорого обходитися Росії. А держава Україна повинна зараз підраховувати збитки, щоб в майбутньому виставити рахунок РФ», - підкреслила експертка.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: