Феномен е-декларування: приховав мільйони і два десятки фірм і вийшов сухим

Феномен е-декларування: приховав мільйони і два десятки фірм і вийшов сухим
Депутат Полтавської обласної ради Юрій Лебедин
Фото: poltava.to

Справу проти ексдепутата Полтавської облради закрив Вищий антикорупційний суд

Вищий антикорупційний суд звільнив від кримінальної відповідальності колишнього депутата Полтавської обласної ради (ВО «Батьківщина») Юрія Лебедина за вчинення злочину, передбаченого ст. 366-1 КК України («Декларування недостовірної інформації»).

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу суду від 6 травня.

Під час підготовчого судового засідання обвинувачений ексдепутат заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України у зв`язку із закінченням строків притягнення до цієї відповідальності. Прокурор погодився із позицією захисту і просив задовольнити клопотання. 

Антикорупційний суд також погодився з клопотанням учасників процес і визнав, що термін притягнення до кримінальної відповідальності колишнього депутата Полтавської обласної ради закінчився 28 квітня 2020 року. З цих же підстав суд закрив цю справу.

Юрій Лебедин під час засідань депутатських комісій Полтавської облради (крайній справа)Юрій Лебедин під час засідань депутатських комісій Полтавської облради (крайній зліва)

Зауважимо, що ст. 366-1 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу від 42,5 тис. грн до 51 тис. грн або громадські роботи від 150 до 240 годин, або позбавлення волі до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

Як відомо, громадський рух «Чесно», аналізуючи декларації депутатів Полтавської обласної ради у 2017 році, виявив неточності в деяких з них. Зокрема, депутат від «Батьківщини» Юрій Лебедин задекларував право власності на ТОВ «Чиста криниця» та дивіденди від ТОВ «Спецкран», проте не зазначив, що є головою ради засновників ТОВ «Спецкран» та «забув» про ще понад 20 підприємств, власником або співвласником яких він був. За правилами декларування, усі ці дані мали бути наведені в документі, оскільки депутат є вигодонабувачем. Загальна вартість внесків у статутні капітали прихованих підприємств становила близько 23 млн грн.

Аналітики руху «Чесно» спільно з юристами проекту «Тисни!» (Bihus.Info) звернулися до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Відомості про цей факт внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу України.

Паралельно з цим полтавська поліція розслідувала іншу кримінальну справу проти Лебедина через те, що він не задекларував 50 млн грн. Місцеві ЗМІ писали, що у 2014 році Юрій Лебедин уклав із своїм товариством ТОВ «Чиста криниця» два договори «Про надання поворотної безвідсоткової позики». Згідно з ними, депутат надавав зі своєї кишені 140 млн грн. Того ж року він фактично виплатив «Чистій криниці» 128,7 млн грн. У 2016 році підприємство повернуло 42,7 млн грн, але ця сума не була відображена у декларації.

Після складання депутатських повноважень у березні 2019 року Юрій Лебедин подав електронну декларацію за 2018 рік, в яку вніс усі свої «загублені» фірми.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: