Фейгін: Кремль не погоджується на обмін Сущенка

Фейгін: Кремль не погоджується на обмін Сущенка

«Тиск треба тільки посилювати. Жодного іншого, альтернативного шляху звільнення Сущенка і решти українських політв'язнів просто не існує», - заявив громадський захисник журналіста Марк Фейгін

Незаконно засуджений у Росії журналіст Роман Сущенко, незважаючи на два роки за гратами, залишається сильним духом, не зважаючи на те, що спроби його звільнити поки завершувалися невдало.

Про це заявив громадський захисник журналіста Марк Фейгін на прес-конференції з нагоди відкриття в Укрінформі виставки робіт Сущенка.

«Я хотів особливо сказати про стан Романа. Звичайно, він все важко переживає - у нього батько помер у лютому, два роки він сидить в Лефортово... Але це не та людина, яка може так просто здатися. Я знаю його дуже добре. Звичайно, там ніхто не молодшає. Це не санаторій, а російська тюрма. А Лефортово має сумну славу в цьому розумінні. Але мені здається, що він залишається таким же міцним, як і в перший день, коли я його вперше побачив через кілька днів після арешту. Мені здається, це має давати нам додаткові сили для того, аби боротися за його звільнення», - підкреслив Фейгін.

Водночас він зазначив, що українська сторона робить достатньо для того, щоб не дати ситуації розвиватися в гірший бік.

«Мабуть, треба докладати більше зусиль. Інша річ, що проблема в московській владі, бо це вона не відпускає Сущенка. Це вона не погоджується на його обмін. Я знаю, що пропонувалися не раз варіанти для того, щоб повернути Романа додому. Але проблема - в Кремлі, в Путіні, який особисто вирішує долю Сущенка, утім, як і всіх інших українських політв'язнів. І для них ситуація стає дедалі важчою. Тому тиск треба тільки посилювати. Жодного іншого, альтернативного шляху звільнення Романа Сущенка і решти українських політв'язнів просто не існує», - заявив Фейгін.

Нагадаємо, адвокат Дмитро Дінзе заявив, що український політв’язень Олег Сенцов 6 жовтня припинить голодування. У листі, який Сенцов передав адвокатові, він пояснив, чому завершує голодування.

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова закликала Росію надати Сенцову, який відмовляється від довготривалого голодування, найкращих незалежних медичних спеціалістів.

Також Денісова вимагає, щоб Росія прискорила процес її допуску до Сенцова. «Мені треба особисто пересвідчитися, що його життю зараз нічого не загрожує. Якщо треба, то я хоч сьогодні виїду до колонії в Лабитнангі», - підкреслила омбудсмен.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що Україна готова негайно забрати Сенцова з російської колонії, надати йому необхідне лікування та реабілітацію, і передати в обмін будь-кого з росіян, засуджених в Україні за важкі злочини.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: