Генпрокуратура шукає в Німеччині гроші, які Манафорт отримував від Партії регіонів

«Чорна бухгалтерія»
Генпрокуратура шукає в Німеччині гроші, які Манафорт отримував від Партії регіонів
Колишній голова передвиборного штабу Дональда Трампа, політтехнолог Пол Манафорт

Правоохоронці вивчають походження коштів із так званої амбарної книги Партії регіонів

Генеральна прокуратура України разом з компетентними органами Федеративної Республіки Німеччини одержала тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю у німецькому Commerzbank AG (Франкфурт-на-Майні).

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу Печерського райсуду від 17 травня.

Українські правоохоронці перевірять усі банківські картки із зразками підписів, заяви, копії паспортів, доручення, установчі договори, статути, свідоцтва про реєстрацію, повідомлення про відкриття рахунку Neocom Systems Limited, а також юридичні та фізичні особи, які мали фінансові взаємозв'язки з вказаною компанією.

За даними досудового розслідування, фірма Neocom Systems Limited (зареєстрована в Белізі) є фігурантом так званої амбарної книги Партії регіонів. Зазначається, що через неї були легалізовані $750 тис., які міг отримати колишній голова передвиборного штабу Дональда Трампа, політтехнолог Пол Манафорт. Кошти начебто «пройшли» за поставку комп'ютерного обладнання у кількості 501 одиниця.

Окремо прізвище Манафорта згадується у «чорній бухгалтерії» колишніх регіоналів. Зокрема, 14 жовтня 2009 року тодішній народний депутат від ПР, член Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Калюжний буцімто одержав $750 тис. (про що свідчить його підпис у внутрішніх відомостях партії «Главком») для подальшої їх передачі Манафорту. На той час Пол Манафорт здійснював лобістську кампанію на користь колишнього президента України Віктора Януковича в США без реєстрації в якості іноземного агента.

Витяг з «Амбарної книги Партії регіонів»Витяг з «Амбарної книги Партії регіонів»

Як відомо, у березні 2017 року народний депутат Сергій Лещенко у статті «Манафорт і Янукович відмивали гроші через Киргизстан» розповів, що Партія регіонів оплачувала послуги політтехнолога Пола Манафорта з використанням офшорних юрисдикцій і банків сумнівної репутації.

Речник американського політтехнолога Пола Манафорта Джейсон Мелоні (Jason Maloni) назвав заяви Лещенка безпідставними.

Раніше федеральна суддя США Емі Берман Джексон наказала спеціальному прокурору Роберту Мюллеру до п'ятниці, 15 червня, назвати усіх осіб та організації, які на думку слідства були задіяні у лобістській кампанії Пола Манафорта на користь Партії регіонів та тодішньої влади України.

У червні стало відомо, що Манафорт намагався вплинути на свідків у його справі.

До слова, громадянин України і Росії Костянтин Килимник став відповідачем у справі, яку розслідує спецпрокурор Робет Мюллер проти екс-голови виборчого штабу Трампа та колишнього політтехнолога Януковича Пола Манафорта. Справа стосується зв'язків Манафорта з Росією, зокрема її Головним розвідувальним управлінням.

Нещодавно суд відмовився зняти з Манафорта звинувачення в дачі неправдивих свідчень.

Читайте також переклад статті The New York Times: Україна заморозила справу, де фігурує Манафорт, аби не дратувати Трампа

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: