Глава Київської облради пояснила, чому область пасе задніх у процесі децентралізації

Глава Київської облради пояснила, чому область пасе задніх у процесі децентралізації

У Київській області утворено лише дві громади

На Київщині реформа децентралізації є провальною. Це визнала голова Київської облради Ганна Старикова в інтерв’ю «Главкому».
При цьому вона пояснила, чому столична область пасе задніх.
У Фонді Мінрегіонбуду, який надає субвенції новоутвореним громадам для розбудови соціальної інфраструктури, для Київщини передбачено мізерні кошти – лише шість мільйонів гривень. Але, за словами Старикової, «проблема не в шести мільйонах і не в міністерстві».
«Якщо проаналізувати сусідні області, наприклад Житомирщину, там зовсім інша ситуація. Житомирщина вже вибрала з цього фонду 600 чи 800 млн грн – я можу помилитися в цифрах, але ця сума близька до загального бюджету, який ми витрачаємо на різні програми в Київській області. А це ж додаткові кошти», – сказала вона.

Старикова повідомила, що у Київській області утворено лише дві громади, на одній навіть відбулися вибори в жовтні минулого року одночасно з місцевими виборами в усій Україні. Ще одну громаду було утворено вже в 2016 році, але тиждень тому її ще не було зареєстровано.
«Проблема в тому, що звернутися до фонду можуть лише новоутворені громади. Якщо обласна державна адміністрація не спроможна створити ці громади нормально, тобто дійсно узгодивши з людьми, як на Київщині, то питання лише до нас. Ви правильно кажете, що ми отримали лише шість мільйонів, точніше не ми, а безпосередньо калитянська громада, але вона не може їх освоїти через відсутність нормального менеджерського механізму у людей, які взяли на себе відповідальність за розвиток не лише свого села, а й тих територій, які вони приєднали», – пояснила вона.
За даними Мінрегіонбуду, у Київській області загальна кількість рад – 661, з них: міських – 26, селищних – 30, сільських – 605.
Попередній склад Київської облради у 2015 році схвалив Перспективний план формування громад – документ передбачає створення 61 об’єднаної територіальної громади Київщини. Тобто з 661 ради залишиться 61.
Наразі у Київській області створено дві територіальні громади: калитянську (центр громади – с. Калита) та пісківську (центр громади – смт Пісківка).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: