«Ті, хто наживається на горі». Суди карають за розповсюдження картинок із Зеленським

«Ті, хто наживається на горі». Суди карають за розповсюдження картинок із Зеленським
Дописи з таким змістом українці масово поширювали у Facebook. Потім правоохоронці складали на них протоколи про адміністративне правопорушення

В одному випадку штраф становив 170 грн, в іншому – суд закрив справу за відсутністю складу правопорушення

У час жорсткого карантину в Україні триває активна кампанія зі складання адміністративних протоколів на потенційних порушників і панікерів. Крім звичної статті 44-3 КУпАП, яка передбачає суттєві штрафи від 17 до 34 тис. грн, також практикується застосування статті 173-1 КУпАП («Поширювання неправдивих чуток»). Її санкція більш демократична - накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-255 грн) або виправні роботи до одного місяця.

В Єдиному державному реєстрі судових рішень «Главком» відшукав два геть різних рішення суддів в одній і тій же ситуації. Чоловік з Полтавщини і жінка з Хмельницької області поширили у Facebook допис із зображенням президента України Володимира Зеленського і текстовою інформацією: «Побачили, зателефонуйте. Ті, хто наживається на горі. Маска - 1,60 грн за шт.Тел.0800-501-482, Служба Безпеки України».

Дії обох поліція розцінила як поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку.

У суді чоловік визнав вину і пояснив, що не хотів, щоб його дії призвели до негативних наслідків та посіяли паніку серед населення.

Ленінський районний суд Полтави вважає, що чоловіку відомо про постанову Кабінету міністрів України від 11.03.2020 року за №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»,  якою запроваджено з 12 березня карантин на всій території України. Більше того його дії могли викликати паніку серед населення, оскільки СБУ не виготовляла відповідної інформації, яку було поширено у соцмережі, а зміст вказаного допису містить недостовірну інформацію, дискредитує державні органи та додатково створює передумови до поширення неправдивих чуток та можливого сіяння паніки серед користувачів Facebook.

У судовій постанові також наведено уривок зі статті «Динаміка виникнення паніки в екстремальних ситуаціях та особливості її подолання» за авторством доктора психологічних наук Наталії Потапчук. Зокрема, науковець наголосила, що паніку можуть викликати необґрунтовані чутки, які руйнують соціальні зв’язки між людьми та сприяють появі антигромадської поведінки. 

Таким чином, вина чоловіка підтверджується протоколом про адміністративне правопорушення серії, його поясненнями та іншими матеріалами справи. Суд вирішив накласти на нього штраф – 170 грн.

Що стосується жінки з Хмельницької області, то вона у наданих поясненнях підтвердила, що розмістила в одній з груп Facebook зображення, на якому йдеться про вартість захисник масок 1,60 грн. за штуку і якщо така ціна завищена, то варто телефонувати на вказаний на зображенні номер телефону, який нібито належить СБУ.

Водночас Городоцький районний суд дійшов висновків: поширена інформація у соцмережі не могла в силу свого змісту викликати будь-якої паніки, оскільки вартість медичних масок є загальновідомим фактом. Так само ця інформація не містить будь-яких закликів щодо порушення громадського порядку, проте вона є неправдивою в тій частині, що з приводу завищення ціни на захисні маски слід телефонувати в СБУ. Будь-яких доказів, кому належить вказаний на зображенні номер телефону, надано не було. 

Крім того, з самого протоколу про адміністративне правопорушення взагалі не зрозуміло, яку ж саме неправдиву інформацію (чутки) розповсюджувала жінка (жодні відомості про безпосередній зміст такої інформації не вказані), як не вказано і про те, як розповсюдження такої інформації могло б призвести до паніки чи порушення громадського порядку тощо.

«Згідно з ч.2 ст.62 Конституції України, ніхто не зобов`язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину, а обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь. На підставі вищевикладеного необхідно закрити провадження у цій справі на підставі п.1 ст.247 КУпАП, а саме через відсутність події і складу адміністративного правопорушення», - наголосив суд.

Додамо, що номер телефону, який люди поширювали у Facebook, є гарячою лінією СБУ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: