Ініціатор введення мовних квот на ТБ розповів про ймовірні санкції для порушників

Ініціатор введення мовних квот на ТБ розповів про ймовірні санкції для порушників
Микола Княжицький

Нацрада повинна побачити це порушення, після чого накласти штраф на телерадіокомпанію, повідомив Княжицький

Правила дотримання мовних квот на телебаченні контролюватиме Національна рада з питань телебачення і радіомовлення. Про це повідомив в інтерв’ю «Главкому»народний депутат фракції «Народний фронт», співавтор законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови в аудіовізуальних засобах масової інформації» Микола Княжицький.

«Вони зараз моніторять ефіри, це їхній обов’язок. Вони ж і так контролюють дотримання телекомпаніями законодавства, будуть ще один критерій моніторити», - сказав він.

Нардеп розповів, яка відповідальність передбачена для порушників: «1 листопада у парламенті ми якраз прийняли відповідальність щодо порушення норм, які містить цей законопроект. Вона і розповсюджуватиметься на порушників. (1 листопада Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект № 4815 «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо удосконалення процедури застосування санкцій Національною радою) – Ред.). Тобто це штрафи, якщо це системні порушення – то це позбавлення ліцензії, як є зараз. Нацрада повинна побачити це порушення, після чого накласти штраф на телерадіокомпанію».

Як відомо, штрафи для мовників і провайдерів передбачені в розмірі 25%, 10% і 5% розміру ліцензійного збору, залежно від тяжкості порушення. При цьому найбільший штраф (25%) призначається за найтяжчі порушення та може стягуватися незалежно від того, чи застосовувалася до порушника санкція попередження. А менші штрафи за менші порушення можуть стягуватися тільки після попередження.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови в аудіовізуальних засобах масової інформації», згідно з яким пропонується встановити обов’язкову частину передач новин державною мовою не менше 75% від загальної тривалості всіх передач новин. Авторами законопроекту є народні депутати Микола Княжицький і Вікторія Сюмар.

Документом передбачено, що для телеоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення частина передач або фільмів українською мовою має становити не менше 75% протягом доби з 7:00 до 18:00 і з 18:00 до 22:00.

Для відповідних телеорганізацій регіональної та місцевої категорії мовлення встановлюється обов’язкова частина на рівні 50%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: