Історик розповів, чому сто років тому Україні не дали Томос

Історик розповів, чому сто років тому Україні не дали Томос

Україна 300 років була підпорядкована Москві

Сто років тому Україна зверталася до Вселенського патріархату з проханням надати автокефалію церкві. Але дві причини – відсутність патріарха та нестабільна політична ситуація - стали на заваді цьому процесу. Про це розповів історик, асоційований експерт Інституту світової політики Ярослав Коцюба під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Україна 300 років була підпорядкована Москві.

«Лише у кінці 19 століття почали виникати поняття православних церков на національній основі – сербська, грецька і так далі. Ці процеси були болючими. Україна тривалий час підпадала повністю під юрисдикцію Москви. Тільки в 1917 році  після розпаду Російської імперії виник Радянський Союз, і почалися визвольні змагання на колишніх територіях Росії. У 1918 році радянська влада позбавила російську православну церкву будь-яких привілеїв, забравши в неї майно і позбавивши права на ведення церковного шлюбу», - розповідає Коцюба.

Історик зауважує, що у 1918 році тодішні урядовці Директорії зверталися до Константинополя з проханням надати автокефалію українській церкві.

«У 1918 році тодішні урядовці зверталися до Константинополя з проханням, щоб Україні було надано автокефалію. Тобто ще сто років назад Україна звернулася. Але тоді була складна ситуація в самому Константинополі. Там помер патріарх, нікого ще не обрали. І для України в той час також була складна ситуація. Коли Директорія зверталася до Вселенського патріархату надати автокефалію, то одна з тих умов, яка до речі є і сьогодні, була чітко озвучена,  що в Україні складна політична ситуація, ненадійна. Україна не може гарантувати збереження своєї держави», - сказав Коцюба.

Нагадаємо, що уряд УНР через окупацію більшовиками  українських територій виїхав за кордон і протягом усього часу існування СРСР працював в екзилі (у вигнанні). З відновленням незалежності України останній президент УНР Микола Плав’юк передав 22 серпня 1992 року Леоніду Кравчуку клейноди і склав повноваження Державного Центру (ДЦ) УНР, проголосивши незалежну Україну правонаступницею УНР.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: