ЄС готується до можливої відсутності угоди із Британією по Brexit

ЄС готується до можливої відсутності угоди із Британією по Brexit
Жан-Клод Юнкер 

ЄС пропонує Лондону залишити Північну Ірландію в єдиному ринку

Очільник Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер заявив про те, що ЄС має бути реалістом щодо небезпечного стану, в якому зараз перебувають переговори по Brexit. Як наслідок, в рамках роботи над новим бюджетом ЄС має підготуватися до можливого варіанту неспроможності розробити і прийняти угоду, яка визначатиме відносини із Великою Британією.

Такі заяви Юнкер зробив в парламенті Ірландії на фоні проблем із питанням майбутнього режиму британського-ірландського кордону, пише The Guardian.

Очільнику Європейської Комісії не подобається те, що уряд Терези Мей фактично відмовився від ідеї залишити Північну Ірландію в складі митного союзу і єдиного ринку ЄС, і тим самим попередити повернення суворого прикордонного режиму.

За словами Юнкера, відсутність угоди щодо Brexit не є бажаним і вірогідним розвитком подій. Проте такий варіант на сьогодні не виключений повністю.

Як відзначив керівник Єврокомісії, новий бюджет, який почне працювати із 2021 року, дозволить мінімізувати негативні наслідки відсутності домовленості по частині режиму британсько-ірландського кордону. Серед всього іншого планується нова програма на 120 млн. євро, яка сприятиме розбудові довіри і відносин між Ірландією і Північною Ірландію (Ольстер), яка є частиною Великої Британії.

Мартін Сельмар, який є генеральним секретарем Єврокомісії, отримав завдання підготувати низку варіантів дій у випадку відсутності угоди щодо  Brexit. Окрім того, Юнкер заявив про те, що він не дозволить Лондону використати питання Північної Ірландії для фактичного отримання доступу до єдиного ринку ЄС без гарантування свободи пересування і участі Великої Британії у всіх інституціях ЄС, в тому числі суді.

Нагадаємо, уряд Великої Британії пообіцяв легку систему для тих громадян ЄС, які захочуть залишитися в країні після Brexit

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: