Касько звинуватив українських слідчих у конфіскації Латвією грошей Арбузова

Касько звинуватив українських слідчих у конфіскації Латвією грошей Арбузова

Колишній заступник генпрокурора заявив, що українське слідство не зробило нічого, щоб довести злочинне походження грошей чиновників, які втекли з України разом з Януковичем

Українське слідство не зробило нічого для повернення в Україну грошей екс-глави НБУ Сергія Арбузова, заявив у коментарі виданню «ГОРДОН» екс-заступник генпрокурора Віталій Касько.

Екс-заступник генпрокурора Віталій Касько зазначив, що для повернення в Україну грошей утікачів екс-чиновників необхідно довести їх злочинне походження. Про це він заявив, коментуючи конфіскацію судом Латвії на користь держави 50 млн євро у справі про розкрадання коштів з бюджету України, серед яких були гроші екс-глави Національного банку України Сергія Арбузова.

«Повернення грошей можливе тільки після засудження екс-високопосадовця за корупційні злочини, а також доведення зв'язку виявлених коштів зі скоєнням злочину в Україні. Якщо слідство не проводить розслідування і не доводить протиправність походження цих грошей, то вони повертаються до України іншим боком. Я навіть не знаю, чи можна назвати це коштами Арбузова. Ці гроші з ним пов'язувало українське слідство, але при цьому не зробило нічого для доказу їх злочинного походження та повернення в Україну», – зазначив Касько.

Він акцентував увагу на тому, що вже давно не працює в ГПУ.

«Мене вже вісім місяців немає в цій чудовій організації. За цей час можна було гори перевернути, якщо хотіли б. Моя позиція не змінилася. До цього призвела корупція і бездіяльність слідства в Україні. Конфіскація Латвією грошей Арбузова – це не кінець. Подібне відбуватиметься знову. І так буде доти, доки українське слідство не почне працювати. Можна багато чого розповідати, але істина така», – заявив Касько.

Він наголосив, що в бюджеті України раніше передбачалися гроші екс-президента-втікача Віктора Януковича, однак повернути їх до країни так і не вийшло.

«У минулий бюджет уже закладали якісь мільярди Януковича. Але ж нічого до казни повернути не вдалося. Тому передбачати в бюджеті гроші втікачів екс-чиновників, які в Україні повернути ще не вдалося, – це популізм. Взагалі, процес повернення грошей з інших країн є складним і тривалим. Але головне – для цього потрібно працювати. А якщо слідчі органи нічого не роблять, то вони і через п'ять років не повернуться. Просто подивіться, скільки років уже повертають в Україну гроші екс-прем'єр-міністра Павла Лазаренка», – резюмував Касько.

За даними програми журналістських розслідувань De Facto, суд Латвії конфіскував на користь держави 50 млн євро у справі про розкрадання коштів з бюджету України, які «відмивали» через латвійські банки.

Влітку минулого року велику частину грошей вилучили з латвійського відділення PrivatBank. За інформацією джерел De Facto, йдеться про 49 млн доларів. Ця сума збігається з тією, розкрадання якої прокуратура України інкримінує колишньому віце-прем'єру, екс-голові Національного банку України Сергію Арбузову. Іншу частину суми було вилучено з банків ABLV і Reģionālā investīciju banka.

20 травня 2014 року Генпрокуратура оголосила Арбузова в розшук. Екс-главі Нацбанку повідомили про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна в особливо великих розмірах або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Восени 2014-го генпрокурор України Віталій Ярема повідомив, що у колишнього віце-прем'єра в банках Латвії заарештовано 49,3 млн доларів.

У лютому 2016 року ГПУ почала процедуру спеціального досудового розслідування щодо Арбузова. За даними наглядового відомства, він ховається в Російській Федерації.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: