Казахстан просить Росію зняти обмеження на транзит українських товарів

Казахстан просить Росію зняти обмеження на транзит українських товарів

Але рішення російської сторони за підсумками розгляду звернення не гарантує безперешкодний проїзд товарів

Уряд Республіки Казахстан направив запит до російського уряду щодо розгляду можливості транзиту по території РФ низки стратегічно важливих товарів, що прямують з України до Казахстану. Про це йдеться в повідомленні Національної палати підприємців (НПП) Республіки Казахстан «Атамекен» з посиланням на заступника голови правління НВП Дані Жунусової.
Зокрема, за словами Жунусової, до цієї категорії товарів входять винятково промислові товари, від яких критично залежить технологічний процес казахстанського виробництва, а не товари продовольчого призначення, які більшою мірою знаходяться у російському санкційному списку.
Разом з тим, як зазначила заступник голови правління НВП, рішення російської сторони за підсумками розгляду звернення не гарантує безперешкодний проїзд товарів, у зв'язку з чим вона звернулася до казахстанських підприємців з проханням самостійно оцінювати ризики і фінансові витрати залежно від ситуації.
«Ми зі своєї сторони регулярно оповіщаємо бізнес за допомогою офіційного сайту palata.kz про поточну ситуацію, розіслали інформацію імпортерам, які уклали контракти з українськими контрагентами і представили інформацію про наявні контракти. Департамент економічної інтеграції організував для підприємців гарячу лінію з питань транзиту товарів з території України. Основні надходять питання стосуються як ставок ввізних митних зборів, так і можливостей проїзду. Тому ще раз хочу зазначити, що товари, ставка яких вище 0% від ЄМТ, заборонено до ввезення на територію РФ», - наводяться в повідомленні слова Жунусовой.
Нагадаємо, раніше Міністерство економічного розвитку і торгівлі України закликало ЄС та Казахстан вимагати від Російської Федерації скасування обмежень на транзит українських товарів. Штаб оперативного реагування, створений з метою моніторингу ситуації з торговими обмеженнями для України з боку Росії, 5 липня зафіксував перші факти непропуску українських вантажів через російський кордон після того, як 1 липня президент РФ Володимир Путін видав указ, що обмежує транзит українських товарів на території РФ. Зокрема, він передбачає продовження терміну дії продуктового ембарго відносно низки українських товарів, включаючи продовольство і промислову продукцію, до 31 грудня 2017 року, обмеження на транзит товарів в Казахстан і Киргизстан, повну заборону на транзит товарів, що потрапляють під дію ембарго або передбачають стягнення мит.
Джерело: УНІАН

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: