Кліматолог розповіла, хто і для чого «розганяє» новини про прийдешню надхолодну зиму

Кліматолог розповіла, хто і для чого «розганяє» новини про прийдешню надхолодну зиму
Кліматолог Світлана Краковська

Кліматолог пояснила, що люди часто плутають кліматичні прогнози і прогнози погоди, а це не одне і те саме

Кліматолог, старший науковий співробітник Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України, член Міжурядової групи експертів зі змін клімату (IPCC), кандидат фізико-математичних наук Світлана Краковська в інтерв’ю «Главкому» розповіла,  що новина про прийдешню надхолодну зиму з’являється у ЗМІ чи не щороку. І вона має на цю ситуацію прості пояснення.

«Активізуються продавці шуб та іншого теплого одягу. До нас приходять за коментарями, і метеорологи відповідають практично одне і те саме: дивіться прогнози тих, хто цим займається фахово. І таке протистояння фахівців і тих, хто себе вважає компетентним давати прогнози погоди, в тому числі і довготривалі, є не тільки в Україні», - зазначили експерт.

Кліматолог також пояснила, що люди часто плутають кліматичні прогнози і прогнози погоди, а це не одне і те саме.

«Клімат складається з ансамблів погоди. У самому ансамблі може бути як дуже холодна, так і дуже тепла зима. Коливання температури завжди були й ніхто їх не відміняє зараз, це не фантастика, а природні цикли. Але проблема в тому, що ті прогнози, які ви наводите, складають не зовсім кліматологи. Це в кращому разі астрофізики, а є ще й ті, хто, наприклад, «Нобелівку» за дослідження напівпровідників здобув і вважає, що може й про клімат судити. А люди слухають і вірять, бо він ж авторитетний науковець і не мав би дурниць казати. А скільки ще народних синоптиків, які можуть вам дати прогноз погоди на десятиліття наперед. А чом би й ні? Хто ж потім перевірить, зате зараз скільки уваги ЗМІ й жодної відповідальності!», - пояснює ситуацію Краковська.

«Вибачайте, не можу погодитися і з тим, що деякі експерти відмовляються визнати, що в глобальному потеплінні є вина людини. Фінансують діяльність таких «заперечників» впливу людини на клімат на рівні фінансування самих кліматичних досліджень, зокрема, й брати Кохи (Koch Industries - компанія братів Чарльза, Девіда, Фредеріка і Вільяма Кохів. Компанія займається переробкою цінної сировини, інвестує нафтопереробку, займається виробництвом добрив, полімерів, переробкою деревини, видобутком вугілля тощо. Koch Industries називають одним із спонсорів консервативного крила Республіканської партії США. – «Главком»). Зрозуміло, чому фінансують, оскільки їм є що втрачати», - резюмувала науковець.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: