Комуністична партія продовжує збирати мільйонні внески попри суди щодо заборони

Комуністична партія продовжує збирати мільйонні внески попри суди щодо заборони
Лідер КПУ Петро Симоненко

Більшість донорів КПУ – її партійці, здебільшого колишні нардепи від партії чи очільники партосередків

Комуністична партія України (КПУ) продовжує функціонувати у звичайному режимі, хоча її реєстрацію намагалися скасувати ще 2015 року, і продовжує збирати мільйонні внески. Партія має рекордні для української політики понад 600 партійних осередків в усіх областях України, тож легко виживає на «партійних внесках».

Таку інформацію повідомляють активісти з громадського руху «Чесно».

На сайті НАЗК у звітах КПУ від 2016 року можна простежити помітну динаміку у зростанні кількості донорів. Зазначено, що того року частину внесків партія одержувала готівкою, що суперечить закону. А, у 2018-му партія отримала 608 тисяч гривень від 43-х людей, а протягом 2019-го – 4,7 мільйона від 306-ти донорів .

Торік гроші на рахунок КПУ надходили тільки в січні та червні. Упродовж 2019 року партія отримала внески від понад 300 людей. Частина зарахувань відбувалася в один день і в одній області та має послідовну нумерацію розрахункових документів. Це може свідчити про централізоване перерахування коштів партії.

Більшість донорів КПУ – її партійці. Це здебільшого колишні нардепи від партії чи очільники партосередків. Найбільше грошей у 2019 (162,8 тисячі гривень) віддав Георгій Буйко. Це народний депутат України III-IV скликань, а нині директор газети «Комуніст» і керівник ГО «Антифашистський комітет України» та ГО «Всеукраїнське громадське об’єднання «Інтелігенція України за соціалізм». Від 2016 року він також очолює Донецьку обласну організацію Комуністичної партії України. Згідно з даними в держреєстрах, бізнесу Буйко не має.

«Ще восьмеро осіб пожертвували КПУ по 100-115 тисяч гривень. Усі вони є депутатами ВРУ попередніх скликань, найчастіше – перших чотирьох, тому знайти інформацію про їхню нинішню діяльність досить складно. Сам Петро Симоненко віддав партії 50 тисяч гривень. На сайті КПУ реквізитів для внескодавців немає», - заявляють активісти.

Згідно зі звітом, у власності партії перебувають понад 40 офісних та нежитлових приміщень, 1 гараж, 2 земельні ділянки, 4 ЗАЗи, 1 ГАЗ і 1 LADA. Відтак КПУ має чи не найбільше майна з-поміж українських партій, які зазвичай орендують офіси у фізичних чи юридичних осіб або користуються ними безкоштовно. Комуністи оцінюють свою нерухомість на 3 мільйони, а транспортні засоби – на 1,2 мільйона гривень.

У звіті за 2019 рік, коли партія отримала рекордну протягом останніх 4 років суму внесків, зазначено, що КПУ витратила з рахунку 10,7 мільйона гривень. Із них 6,7 мільйона заплатила ЦВК за реєстрацію кандидатів під час парламентських виборів і президентських у 2019, коли політсила невдало висувала Петра Симоненка. Партія отримала ці гроші назад. Значні видатки з партійного рахунку припадають також на жовтень 2019 року.

Партія переказала 2,5 мільйона на рахунок організації «Благодійний фонд сприяння соціально незахищеним верствам населення», керівником якої є Андрій Симоненко, син Петра Симоненка. Ніде, крім держреєстрів, цей фонд не згадується. «Ймовірно, так партія вивела зі свого рахунку гроші, які не знадобилися їй на виборчу кампанію, котрої не було», - повыдомляють в «Чесно».

232 тисячі гривень КПУ витратила на комунальні послуги та інтернет, а ще 1,02 мільйона – на сплату податків (на нерухомість, земельного та інших).

Нагадаємо, що в Україні кілька років поспіль намагаються припинення діяльності КПУ. Але судова тяганина досі триває. Та ЦВК неодноразово відмовляла комуністам у реєстрації на виборах, посилаючись на закон про декомунізацію. Фактично КПУ зараз існує в режимі партії, котра не може виконувати свої функції (брати участь у виборах), однак постійно потребує фінансового підживлення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: