Лікарчук: Всіх людей, які професійно займались митницею в ДФС, за останній рік звільнили

Лікарчук: Всіх людей, які професійно займались митницею в ДФС, за останній рік звільнили

Екс-чиновник розповів, як під час своєї роботи в структурі ДФС виявляв корупційні схеми

Костянтин Лікарчук, колишній заступник голови ДФС в інтерв’ю «Главкому» заявив, що фактично всіх людей, які професійно займались Митницею в Державній фіскальній службі, за останній рік було звільнено.

«Їх було звільнено під тими чи іншими приводами», - додав Лікарчук.

Лікарчук повідомив, що ДФС абсолютно дисфункціональна з токи зору митного напрямку була вже тоді, коли він там працював. «Про нинішній час я, взагалі, не кажу. Зараз ДФС митного напрямку просто не має. Адже рік не було навіть профільного заступника, нещодавно призначили в.о., який є податківцем, не митником», - пояснив Лікарчук.

Екс-чиновник також розповів, що під час своєї роботи в структурі ДФС сам виявляв корупційні схеми , але «інструментарій, який є у заступника ДФС по митній справі, дуже обмежений».

«Його фактично немає. Щоб реально боротися із порушеннями митних правил, інструментів не було. Доводилось діяти методами і засобами, які є в дуже обмеженій кількості, певною аналітикою, створенням певних мобільних груп, які виїжджали за викликами і сигналами. Щось точково припиняти вдавалося. Але системно за той період часу, поки я працював, з тими інструментами, які були у мене на руках, нічого зробити було неможливо», - виправдовується Лікарчук.

Він зазначив, що повноважень заступника голови ДФС з митної справи було замало для ефективної боротьби з корупцією.

«У мене у підпорядкуванні було аж чотири департаменти. Наприклад, організації митного контролю – він не має особливого стосунку до боротьби з митними порушеннями. Далі департамент, який займався тарифами та митною вартістю, департамент по боротьбі з митними правопорушеннями. Ці мали стосунок. Четвертий департамент – з розвитку митної справи – був просто не інструментальний, і його потім злили з департаментом інфраструктури», - розповів Лікарчук про напрям своєї колишньої роботи.

«У мене у підпорядкуванні не було департаменту кадрів. Було дуже важко пропонувати якісь кадри, вести кадрову політику. У мене не було департаменту внутрішньої безпеки. Тобто виловлювати цих корупціонерів методами Державної фіскальної служби можливості не було. У мене не було департаменту інформаційних технологій. В ДФС це все дуже не гнучко, система не сприяє інноваціям. У мене не було департаменту міжнародної справи. Тобто співробітництва з іншими митницями і зовнішньоекономічного співробітництва фактично теж не відбувалось», - резюмував Лікарчук. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: