НАБУ та САП дали тиждень на перекваліфікацію 65 справ про незаконне збагачення

НАБУ та САП дали тиждень на перекваліфікацію 65 справ про незаконне збагачення

Холодницький доручив перекваліфікувати чи закрити за тиждень всі ці справи

Усі 65 проваджень про незаконне збагачення у зв'язку з рішенням КСУ підлягають закриттю, але детективи НАБУ і прокурори САП протягом тижня - до 27 березня - шукатимуть можливість перекваліфікувати такі провадження. Про це повідомив керівник САП Назар Холодницький після засідання комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції, передає УНН.

«У нас станом на 26 лютого було 65 проваджень про незаконне збагачення – вони всі підлягають закриттю. Я дав час детективам і прокурорам до 27 березня вивчити всі матеріали і, де можливо, знайти інший склад злочину, перекваліфікувати на якійсь інший склад злочину, це зробити. Де такої можливості немає, вони підлягають закриттю», - зазначив Холодницький.

За його словами, 28 березня він опублікує весь список закритих справ.

При цьому він додав, що рішення КСУ щодо визнання неконституційною статтю щодо незаконного збагачення є остаточним.

Як повідомлялось, станом на 19 березня детективи НАБУ закрили 16 кримінальних проваджень, відкритих за фактами можливого незаконного збагачення.

Нагадаємо, в лютому Конституційний суд України ухвалив рішення у справі за конституційним поданням 59 народних депутатів щодо відповідності Конституції (конституційності) статті 368-2 Кримінального кодексу. Цим рішенням суд визнав такою, що не відповідає Конституції (є неконституційною), статтю 368-2 Кодексу.

У свою чергу Національне антикорупційне бюро України вважає, що позбавлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, яке є наслідком рішення Конституційного суду, відкриває посадовцям можливості для зловживань.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що рішення Конституційного суду щодо скасування статті 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення не є несподіванкою, ця норма не діяла, оскільки жоден високопосадовець не був притягнутий до відповідальності за три роки її існування, а президент Петро Порошенко має намір внести на розгляд парламенту новий законопроект з удосконаленою статтею. 

28 лютого Порошенко подав законопроект про передбачення невідворотність кримінального покарання за незаконне збагачення, в якому враховані усі зауваження суду.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: