НАБУ відповіло на звинувачення Луценка у «відмові» приймати справи від ГПУ

НАБУ відповіло на звинувачення Луценка у «відмові» приймати справи від ГПУ

НАБУ попереджає про ризики для поточних розслідувань справ топ-корупціонерів

З огляду на те, що у зв'язку з закінченням повноважень слідчих органів здійснювати розслідування, законом передбачена передача до Національного антикорупційного бюро підслідних йому проваджень, зареєстрованих до грудня 2015 року, НАБУ не бачить підстав не приймати матеріали таких проваджень від Генеральної прокуратури України. Про це йдеться в коментарі НАБУ щодо заяви генерального прокурора Юрія Луценко про «відмову» Бюро приймати справи від ГПУ.

Разом із тим НАБУ зазначає, що Бюро неодноразово попереджало, що передача справ від ГПУ створить ризики для поточних розслідувань детективів стосовно топ-корупціонерів.

«Людський ресурс Національного бюро, детективи якого поєднують функції слідчих та оперативників, а більшість слідчих дій здійснюють виключно своїми силами, неспівставний із ресурсами органів прокуратури, котрі здійснювали досудове розслідування за оперативного супроводу органів внутрішніх справ, органів безпеки, органів фіскальної служби тощо. Звичайно, шкода, що Генеральна прокуратура, маючи такі потужні ресурси, не змогла забезпечити повне та швидке розслідування цих проваджень впродовж останніх двох років», - йдеться в коментарі НАБУ.

У Бюро не беруться прогнозувати, скільки часу потребуватиме опрацювання матеріалів усіх справ, підслідних НАБУ та зареєстрованих до грудня 2015 року. «Цілком очевидно, що передання такої кількості справ за короткий проміжок часу (за попередніми підрахунками йдеться про декілька тисяч) в провадження близько 200 детективів НАБУ гальмуватиме хід розслідувань. Крім того, за таких обставин, у першу чергу, можуть постраждати інтереси потерпілих та інтереси держави», - зазначають у Бюро.

Наразі Національне бюро оцінює усі можливі ризики, пов’язані з передачею справ від ГПУ, та найближчим часом надасть свої пропозиції щодо їхньої мінімізації.

«Тож просимо Генпрокурора, народних депутатів та експертів утриматися від спекуляцій на цю тему та працювати в конструктивному руслі», - додали в НАБУ.

Нагадуємо, що 20 листопада цього року закінчилися повноваження слідчих органів прокуратури по здійсненню досудового розслідування у кримінальних провадженнях, які відносяться до підслідності НАБУ та зареєстровані до грудня 2015 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: