Нацбанк України знизив облікову ставку до 16,5%

Нацбанк України знизив облікову ставку до 16,5%

Пом’якшення монетарної політики відповідає інфляційним цілям на 2016 та 2017 роки, зазначають в НБУ

Правління Національного банку України прийняло рішення з 24 червня 2016 року знизити облікову ставку до 16,5% річних. Про це повідомляє прес-служба НБУ.
«Подальше пом’якшення монетарної політики цілком відповідає інфляційним цілям на 2016 та 2017 роки та відбувається в умовах стійкого зниження інфляційного тиску, покращення інфляційних очікувань та стабільної ситуації на валютному ринку. У травні 2016 року споживча інфляція в річному вимірі знизилася до 7,5%, що відповідало очікуванням Національного банку», - йдеться у повідомленні.
В НБУ зазначають, що внутрішній попит залишається стриманим та не створює додаткового тиску на ціни. «Так, у І кварталі поточного року при відновленні економічного зростання, як і очікувалось, споживання домогосподарств ще залишалося нижчим, ніж торік (на 2,2%). За оцінками Національного банку, у ІІ кварталі 2016 року економічне зростання прискорилося – за рахунок зовнішнього та інвестиційного попиту. Цьому сприяють покращення ситуації на світових сировинних ринках, а також поліпшення ділових очікувань підприємств на тлі внутрішньої політичної стабілізації та досягнення домовленості на експертному рівні з Міжнародним валютним фондом щодо другого перегляду програми розширеного фінансування», - інформує Нацбанк.
Сприятлива зовнішньоекономічна кон’юнктура зумовила збільшення експортних надходжень у країну та покращення ситуації на валютному ринку, зазначають в НБУ.
Також, нормалізація ситуації на валютному ринку дозволила Національному банку продовжити поступову лібералізацію адміністративних обмежень.
«Національний банк продовжить пом’якшення монетарної політики для підтримки відновлення економічної активності, якщо це не суперечитиме досягненню цілей щодо інфляції. Поступове та стримане пом’якшення монетарних умов надасть економіці стимулу і водночас убезпечить інфляцію від тиску з боку внутрішнього попиту. Зниження процентних ставок стимулюватиме відновлення попиту на кредити», - йдеться у повідомленні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: