Нагорного завербувала ФСБ, він мав створити в Україні проросійську партію – СБУ

Нагорного завербувала ФСБ, він мав створити в Україні проросійську партію – СБУ
Нагорний в суді

Начальник ГУ СБУ у Києві та Київській області Олег Валендюк повідомив подробиці справи екс-чоловіка гімнастки Лілії Подкопаєвої

Затриманий колишній чоловік відомої української гімнастки Лілії Подкопаєвої Тимофій Нагорний підозрюється у співпраці з Федеральною службою безпеки РФ та шахрайстві в особливо великих розмірах.

Про це 22 жовтня повідомив під час брифінгу начальник ГУ СБУ у Києві та Київській області Олег Валендюк.

«На початку вересня до СБУ звернувся громадянин РФ, власник низки комерційних структур, які тимчасово знаходяться в Україні, та постійно проживає в Канаді, із заявою про здирництво і шахрайство стосовно нього. Комерсант повідомив, що під час перебування в місті Києві до нього надійшло кілька пропозицій від посередників, які представляли високопосадовців правоохоронних органів РФ. Двоє російських громадян та громадянин України пропонували свої послуги з вирішення питань про закриття кримінальної справи проти його та його батьків на території РФ та неоголошення його в розшук по лінії Інтерполу», - розповів Валендюк.

Зокрема, за його словами, було встановлено, що у Києві бізнесмен зустрічався з Тимофієм Нагорним, який позиціював себе як громадський діяч.

«Останній також запропонував свої послуги з посередництва. З шахрайських мотивів Нагорний обіцяв бізнесмену допомогти з його проблемами за винагороду 1 млн євро. До вирішення питання він мав залучити Генпрокурора Росії Чайку, скориставшись посередництвом сина екс-генпрокурора Артема Пшонки», - заявив начальник ГУ СБУ у Києві та Київській області.

Він також повідомив, що було здобуто відомості про вербування Нагорного ФСБ.

Зокрема, за словами Валендюка, за задумом ФСБ Нагорний повинен був створити в Україні політичну партію для просування інтересів РФ для дестабілізації ситуації в Україні. «Ця структура мала взяти участь у виборах, лобіювати та відстоювати інтереси Росії. Перешкоджати вступу до ЄС та НАТО, порушувати питання про надання російській мові статусу державної», - заявив начальник ГУ СБУ у Києві та Київській області.

На початку жовтня Нагорний та двоє російських громадян були затримані у Києві під час спроби отримати гроші від бізнесмена.

«Нагорному повідомлено про підозру у вчиненні державної зради та закінченого замаху на шахрайство в особливо великих розмірах. Тобто, вчинення злочинів, передбачених ч.1ст. 111, ч.2 ст. 15, ч.4 ст.190 ККУ», - повідомив Валендюк.

Нагадаємо, 4 жовтня суд обрав Нагорному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб - до 30 листопада з правом внесення застави у розмірі 528,6 тис. грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: