У Верховній Раді зацікавились «охоронцем Курченка», який тепер працює у НАБУ (документ)

У Верховній Раді зацікавились «охоронцем Курченка», який тепер працює у НАБУ (документ)
Олігарх-втікач Сергій Курченко

Олігарх Курченко та його колишній охоронець Гончар восени 2013 року імовірно літали у Москву. Тепер Гончар працює у НАБУ?

Нардеп Тетяна Чорновол звернулась до голови Державної прикордонної служби Петра Цигикала з вимогою надати їй достовірну інформацію про те, що Володимир Гончар (нині співробітник НАБУ) та олігарх Сергій Курченко 20 листопада 2013 року літали на приватному літаку до Москви, а повертались до України – 1 грудня 2013 року. Про це йде мова у депутатському зверненні.

Нагадаємо, раніше представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига оприлюднив інформацію про те, що в Національному антикорупційному бюро України працює людина, наближена до олігарха-втікача Сергія Курченка.

«Виходить, що в НАБУ працює людина Курченка. Оперативний співробітник першого відділу управління спеціальних операцій НАБУ Володимир Гончар працював до 2014 року особистим охоронцем олігарха Сергія Курченка. Нібито, за даними Державної прикордонної служби, він тільки у 2013 році понад 15 разів перетинав кордон України у приватному літаку разом із Сергієм Курченком. Безпосередньо перед Майданом він постійно був пасажиром приватних літаків, які літали з київських Жулян до Москви. У всіх польотах він супроводжував Курченка», – повідомив співробітник офісу омбудсмена.

Так, за відомостями Чаплиги, 20 листопада 2013 року на літаку IFA 222 Курченко і Гончар прибули з Києва до Будапешта, а наступного дня повернулися на ньому з Москви до Києва. Він додав, що в листопаді 2013 року вони літали до Москви і назад чотири рази.

«Водночас у біографії, поданій під час приймання на роботу в НАБУ, він забув зазначити, що близько працював із олігархом, котрий перебуває в розшуку (ну буває). З лютого 2009-го до грудня 2017 року Гончар не був ніде офіційно працевлаштованим», – зазначив Чаплига.

 Навряд чи в НАБУ не знають про те, що їхній співробітник наближений до одного з основних фігурантів низки кримінальних справ, переконаний представник омбудсмена.

«Постає запитання, який сенс довіряти справи особливої важливості людині олігарха, адже це зводить усю роботу сотень людей нанівець і дає можливість оточенню Януковича коригувати свої дії з урахуванням планів НАБУ», – резюмував Чаплига.

У часи президентства Януковича Курченко керував компанією «Східно-європейська паливно-енергетична компанія» (СЄПЕК), яка займалася торгівлею скрапленим газом і нафтопродуктами. Щодо бізнесмена-утікача в Україні розслідують кілька кримінальних проваджень, його оголошено в міжнародний розшук. ЗМІ вважали, що під час президентства Януковича, Сергій Курченко був його «ширмою», яка приховувала бізнес-імперію президента-втікача.

За даними міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, афери Курченка тільки у 2013 році коштували держбюджету 26 млрд грн. Українська влада стверджує, що Курченко набув громадянства РФ.

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання Генеральної прокуратури України та надав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування щодо бізнесмена Сергія Курченка.

 

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: