Онука Муссоліні, офшори і російські олігархи. Стало відомо, з кого зняв санкції Зеленський

Онука Муссоліні, офшори і російські олігархи. Стало відомо, з кого зняв санкції Зеленський
Алессандра Муссоліні в Італії заснувала та очолювала профашистську партію «Соціальна дія»

Нове рішення РНБО, затверджене указом Зеленського, відновлює доступ російського програмного забезпечення до українських бізнес-структур та державних органів

Напередодні президент Володимир Зеленський підписав указ №184/2020, який продовжує дію санкцій для переважної більшості списку, що був затверджений п’ятим президентом України Петром Порошенком. Втім, для декількох осіб та організацій санкції були скасовані. Зокрема Зеленський скасував санкції проти онуки італійського диктатора Беніто Муссоліні Алессандри Муссоліні. Вона є за сумісництвом є агентом впливу Путіна в Італії (була спостерігачем на «виборах» у «ЛНР/ДНР»). Алессандра Муссоліні в Італії заснувала та очолювала неофашистську партію «Соціальна дія». 

Слід звернути увагу, що рішення РНБО (затверджене указом Зеленського) відновлює доступ російського програмного забезпечення до українських бізнес-структур та державних органів.

Отже, російському виробнику корпоративної інформаційної системи «Парус» пощастило найбільше. Одразу дев'ять компаній з цієї групи «випали» із санкційного списку. Враховуючи, що це програмове забезпечення використовується для керування держорганами, органами місцевого самоврядування, корпораціями – варто очікувати, що незабаром росіяни зможуть знову отримати доступ до важливої інформації з України. Наприклад, якщо поставити таку систему в Офісі президента, не потрібно буде придумувати складних каналів зв'язку з Кремлем.

Ще три компанії з ІТ сфери тепер поза санкціями:

  • «Сапран Україна» – може отримати замовлення на SAP-системи від низки українських державних структур та важливих державних підприємств, наприклад, ДП «НАЕК» Енергоатом»
  • «Монт УА» – схоже, що підставами для введення санкцій стосовно цієї компанії у 2017 році була загроза того, що програмні продукти для державних органів та установ могли дозволити ФСБ РФ збирати специфічну інформацію та створювати передумови для кібератак на об’єкти української критичної інфраструктури. 
  • «ГІСІНФО» – займалася до 2017 року розповсюдженням програмного забезпечення «КБ Панорама», від топографічних карт до інформаційних технологій в управлінні містом. Російська компанія «КБ Панорама» тісно співпрацює з тамтешнім міністерством оборони, ГРУ ГШ ЗС РФ, ФСБ.

Зазначимо, з під санкцій була виведена й значна кількість офшорних компаній, що там перебували: «Гордон Солюшн ЛТД», «Паверфул Чойс Тех ЛТД», зареєстровані на Віргинських островах, «Рок Ренч Пропертіз C.A.» – Панама, а також «Глобал Геймс ЛТД» (Global Games Ltd) і «Новастар Груп ЛТД» – обидві зареєстровані в Белізі.

Санкції зняли й з російського підприємця Карена Григоряна та з групи компаній, які з ним пов'язують: Кремнійполімер, Корона-2000 та інших. Також у санкційному листі відтепер відсутній ще один російський бізнесмен, Сєргій Токарєв (аутсорсингова компанія Lucky Labs).

Крім того, санкції зняли з кількох громадян України, які допомагали проводити «вибори» у так званих ЛНР/ДНР.

Також санкції були зняті з російського олігарха Алєксєя Фєдоричєва: сировинного трейдера, спонсора ФК «Монако». Цей олігарх – принаймні, в минулому – був власником терміналів у порту Південний.

Як відомо, 14 травня Зеленський продовжив санкції проти Mail.ru, «ВКонтакте» і «Однокласників»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: