Переговори у Мінську: Україна зробила заяву щодо «референдумів» на Донбасі

Переговори у Мінську: Україна зробила заяву щодо «референдумів» на Донбасі

Місце зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську

Фото: Уніан

«Замість вигадувати чергові сценарії розчленування України, ми вимагаємо від РФ забрати свою зброю і техніку», - заявила Геращенко

Представники України в Тристоронній контактній групі (ТКГ) під час переговорів у Мінську заявили про неможливість будь-яких «референдумів» на окупованому Донбасі.

Про це повідомила у Facebook перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

«На ТКГ і на політичній підгрупі українська сторона поставила росіянам ще одне питання: чи піднімалася на саміті в Гельсінкі ідея «референдуму» на Донбасі. Ми чітко заявили, що ні про які референдуми на окупованих українських землях не може йти й мови. Й замість вигадувати чергові сценарії розчленування України, ми вимагаємо від РФ забрати свою зброю і техніку й розформувати всі створені Кремлем фейкові «органи влади» на Донбасі, не передбачені Мінськими угодами, всі ці «уряди», «парламенти» і т. д.». - написала Геращенко.

Перший віце-спікер парламенту наголосила, що проведення однією державою незаконного «референдуму» на території іншої держави є злочином з точки зору міжнародного права і попередила про нові позови проти Росії в міжнародних судах.

«Як справедливо зазначив посол О. Моцик (посол України у США - ред.), проведення іноземною державою референдуму на території іншої суверенної держави є тяжким міжнародним злочином. Росія один такий злочин вже здійснила в Криму. Не варто повторювати на Донбасі, де РФ і її маріонетками вже здійснено тисячі злочинів проти людяності: збиття Боїнгу, вбивства і поранення українців, незаконне утримання, тортури, руйнування інфраструктури, крадіжка власності, вивезення і демонтаж українських підприємств і шахт. Ми все це фіксуємо. Про все це нагадуємо щоразу в Мінську. Й очікуємо від уряду нових позовів проти РФ в міжнародні суди», - додала Геращенко.

Напередодні спецпредставник США Курт Волкер заявив, що будь-який референдум на окупованій частині Донбасу не буде легітимним.

19 липня агентство Bloomberg з посиланням на джерела повідомило, що президент РФ Володимир Путін на зустрічі з президентом США в Гельсінкі 16 липня запропонував Дональду Трампу провести референдум на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Посол Росії у США підтвердив, що Путін обговорював з Трампом «пропозиції щодо врегулювання ситуації в Донбасі».

У Міністерстві закордонних справ Росії допустили «інші опції» врегулювання ситуації на Донбасі, окрім Мінських угод.

Водночас в МЗС України категорично відкинули ідею про референдум на окупованому Донбасі. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що ніхто не вірить у можливість вільного волевиявлення на Донбасі в умовах окупації РФ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: