Сімейні лікарні минулого року заробляли утричі більше, ніж медики вузького профілю

реформи
Сімейні лікарні минулого року заробляли утричі більше, ніж медики вузького профілю
Минулого року середня зарплата лікарів вузького профілю становила близько 8 тис. грн

На Львівщині у 2019 році середня зарплата лікаря первинної ланки становила понад 23 тис. грн за місяць

В Україні заробітна плата лікарів центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) суттєво відрізняється від сум, які отримують медики вузького профілю.

Про повідомляє «Главком» з посиланням на звіт Державної аудиторської служби щодо виконання програми «Надання первинної медичної допомоги населенню за 2018-2019 роки».

Аудитори з’ясували, що у 2019 році середня зарплата лікарів, котрі надавали однаковий пакет первинної медичної допомоги, у різних регіонах України суттєво відрізнялася. До прикладу, найменше отримували медики Центру первинної медико-санітарної допомоги Києво-Святошинської міської ради – в середньому 10,6 тис. грн за місяць.

Фото з відкритих джерелГрафіка, яка два роки тому ілюструвала переваги реформи для медиків. Фото з відкритих джерел

При цьому, зарплата лікарів ПМСД №3 Вінниці, ПМСД Житомирської міської ради, ПМСД №2 Сумської міської ради, Сєвєродонецького центру ПМСД, Дніпровського центру ПМСД №4, Ужгородського міського центру ПМСД, Центру ПМСД «Промінь здоров’я» Чернівецької області становила від 17 до понад 20 тис. грн за місяць.

Дані Державної аудиторської служби Дані Державної аудиторської служби


А медики первинної ланки Львівської першої міської клінічної лікарні імені Князя Лева заробляли, в середньому, 23,6 тис. грн за місяць. Водночас середня зарплата лікарів вузького профілю цього ж медзакладу (невропатолог, акушер-гінеколог, офтальмолог і хірург) була надто низькою: 7,8 тис. грн – у грудні 2018 року і 7,7 тис. грн – у грудні 2019 року.

При цьому кількість звернень пацієнтів до лікарів вузького профілю є більшою, ніж до медиків первинки. Так, у грудні 2018 року невропатолог, акушер-гінеколог, офтальмолог і хірург Львівської першої міської клінічної лікарні імені Князя Лева прийняли 1996 хворих. Натомість до сімейних лікарів цього закладу звернулось 1137 осіб за вказаний період.

Аналогічна статистика була й у грудні 2019 року: лікарі вузького профілю обслужили 1705 пацієнтів проти 855, які звернулися до сімейних лікарів.

Крім цього, в аудиторському звіті наведено результати анкетування 3892 осіб, яких запитували про періодичність направлення їх сімейними медиками до лікарів вузького профілю. Таким чином, вимальовувалася красномовна картина – на консультацію спеціалістів вузького профілю медики первинки направили 73% дорослих і 77% дітей.

«Зазначене свідчить, що лікарі (терапевт, педіатр, сімейний), з якими пацієнти уклали декларації про надання первинної медичної допомоги, не спроможні самостійно без отримання консультації від лікарів вузького профілю (регентгенолог, лікар-УЗД, гінеколог, офтальмолог, невропатолог) надавати належну первинну медичну допомогу», – сказано у звіті.

 Читайте також:


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: