Політолог: «Грузинська мрія» може потрапити у власну пастку

Політолог: «Грузинська мрія» може потрапити у власну пастку
Парламентські вибори в Грузії відбулися 8 жовтня

Політолог вважає, що «Грузинська мрія» може отримати політичну кризу у вигляді незрозумілої ситуації, коли вся політична еліта заявить про нелегітимність виборів

З тим, що перше місце посяде «Грузинська мрія» на парламентських виборах у Грузії, погоджувалися майже всі. З цим були згодні навіть «націонали». Але головною інтригою цих виборів було те, чи зможе взяти «Мрія» контрольний пакет чи ні.

Про це заявив грузинський політолог Гія Хухашвілі в інтерв'ю газеті «Резонанс».

«Результат прогнозований: два різних екзит-поли, за одним «Мрія» отримує контрольний пакет, а за іншим – ні. Два різних екзит-поли створюють незрозумілу ситуацію. Крім цього, ми знову отримали двополюсну політику. «Нацрух» не сподівався, вони не збиралися вигравати вибори. Їхнім завданням було завдання поразки «Мрії» різними сценаріями. Хоч як це дивно, отримана конфігурація найбільше загрожує «Мрії», тому що зараз «націонали» можуть відмовитися від входження в парламент, оголосити про фальсифікацію виборів, з чим фактично погодиться вся політична еліта, бо вони теж не потрапили до парламенту. В результаті ми можемо отримати ситуацію, коли знайти політичну легітимацію «Мрії» буде дуже складно», – заявив Хухашвілі.

«Ми не знаємо, як поведе себе і «Альянс патріотів». Вони казали, що очікували більшого. Не виключено, що і вони відмовляться від такого парламенту і оголосять недовіру результатам виборів. Я вже не кажу про партії, які залишилися поза бар'єром. «Мрія» може отримати політичну кризу – не у вигляді вуличних акцій, а у вигляді незрозумілої ситуації, коли вся політична еліта заявить про нелегітимність виборів. Усі розуміють, що однопартійним парламент бути не може. Тож двополюсна негативна кампанія, яку вела «Мрія», виявилася для неї ж пасткою. Зараз «Мрія» має молитися, щоб будь-яка партія подолала бар'єр і погодилася увійти в парламент і створювати видимість – наприклад, «Вільні демократи». Інакше зараз «Мрія» грає весілля без нареченої», – зазначив політолог.

Він зауважив, що цілком природним є те, що «Нацрух» більше довіряє екзит-полу «Руставі 2». І це дає йому для створення кризи. Що стосується решти політичної еліти, вона не довіряє жодному з екзит-полів, і це вже створює платформу для формування кризи.

«Ще раз наголошу: головна проблема «Мрії» полягає в тому, що якщо партії, які подолали бар'єр, відмовляться увійти до парламенту, це політично делегітимізує виборчий процес. У принципі, для такого сценарію навіть не потрібні вуличні акції. Цей сценарій не призведе до громадянського протистояння. «Нацрух» почекає остаточної картини щодо мажоритарників, а потім визначиться зі своєю тактикою. Так зробить і «Альянс патріотів», – зазначив політолог.

На запитання: «На вашу думку, «Альянс патріотів» може бути настільки незадоволеним, щоб влада не змогла умовити його увійти в парламент?» – відповів: «Не виключаю, що вони почнуть консультації з владою і знайдуть компроміс, але я виходжу з того, що ми бачимо в останні дні. Вони казали, що цей результат їх не задовольняє. Але не виключено й те, що вони змінять свою думку».

Нагадаємо, ЦВК Грузії опрацювала 100% бюлетенів: до парламенту проходить три партії.

Також міжнародні спостерігачі запевнили, що вибори в Грузії були конкурентними.

Нагадаємо, парламентські вибори у Грузії відбулися 8 жовтня. Після закінчення голосування компанії, які проводили екзит-поли, повідомили, що перемога, скоріш за все, дістанеться провладній «Грузинській мрії».

Читайте також матеріал «Главкома»: «Фініш Саакашвілі. Грузини не втомились «мріяти»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: