Вибори в Грузії були конкурентними - міжнародні спостерігачі

Вибори в Грузії були конкурентними - міжнародні спостерігачі
У ЦВК Грузії теж відзначили спокійний перебіг виборів за наявності окремих порушень

За словами міжнародних спостерігачів, парламентські вибори в Грузії були добре організовані та пройшли з дотриманням основних свобод

Керівники місій БДІПЛ (Бюро з демократичних інститутів та прав людини - Ред.) ОБСЄ, Парламентської асамблеї (ПА) ОБСЄ і  ПА НАТО, Ради Європи та Євросоюзу в неділю, 9 жовтня, на спільному брифінгу в Тбілісі дали попередню оцінку дотримання демократичних процедур на парламентських виборах в Грузії, що відбулися напередодні, пише DW.

Керівники місій зійшлися на думці, що вибори в Грузії пройшли в конкурентній, вільній та спокійній обстановці, хоча під час голосування та підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях були окремі факти порушень і насильства. Також міжнародні спостерігачі відзначили хорошу роботу ЦВК і виборчої адміністрації Грузії.

Незважаючи на випадки насильства, «наші загальні висновки полягають в тому, що ці вибори були конкурентними і добре організовані, основних свобод в цілому було дотримано», - цитує агенція AP слова керівника місії спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ Хосе Ігнасіо Армора. На думку віце-президента ПА НАТО Паоло Аллі, під час виборів у Грузії були недоліки, але Грузія ще раз підтвердила свій статус лідера серед демократичних країн в регіоні.

У ЦВК Грузії теж відзначили спокійний перебіг виборів за наявності окремих порушень. «Загалом на даному етапі в усі виборчі дільниці надійшло 228 скарг, які були внесені спостережними організаціями та представниками виборчих суб'єктів», - сказала представниця голови ЦВК Грузії Анна Мікеладзе. Скарги здебільшого стосуються процедурних порушень і частина з них на місці була врегульована, додала вона.

За даними Центрвиборчкому, після підрахунку 82 відсотків голосів до парламенту Грузії проходять три політичні партії. Лідирує правляча партія «Грузинська мрія» - 49,26 відсотка, на другому місці - партія «Єдиний національний рух» - 26,46 відсотка. 5-відсотковий прохідний бар'єр долає і партія «Альянс патріотів Грузії».

Нагадаємо, раніше в партіях «Єдиний національний рух», «Єдина Грузія» та «Альянс патріотів» заявили про фальсифікацію результатів виборів. У Трудовій партії також незгодні з попередніми результатами голосування. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: