Польща побоюється зменшення кількості українських заробітчан

Польща побоюється зменшення кількості українських заробітчан
Складна ситуація із заробітчанами для Польщі може бути особливо у будівельній сфері

З Польщі далі на Захід може виїхати до 59% українців

Польські роботодавці побоюються, що з відкриттям ринків праці інших країн Заходу з Польщі, насамперед, до Німеччини, а також й до інших країн може виїхати значна кількість українців.

Відтак, на польському ринку праці з’явиться значна прогалина, яку складно буде заповнити, пише Rzeczpospolita.

Як підкреслює газета, на початку 2019 року Німеччина може відкрити свій ринок праці для працівників з-за меж ЄС. Відтак, на горизонті з'явиться загроза відтоку з польського ринку праці трудових мігрантів з України.

Згідно з дослідженням агенції з працевлаштування Work Service випливає, що з Польщі далі на Захід може виїхати навіть 59% українців.

«Це величезна загроза для польської економіки. Упродовж двох-трьох місяців прогалина на ринку зросла б з 165 тис. до понад півмільйона вакантних місць праці», - зазначив директор агенції з працевлаштування Work Service Кшигтоф Інглот. Він підкреслив, що це негативно відіб’ється на польській економіці завдяки падінню конкурентності польських фірм. Крім того, може відбутися падіння виробництва споживчих товарів на 10%.

Натомість, у Німеччині українці зможуть заробити легально набагато більше. Вже зараз, як зауважує видання, українських працівників переманюють до себе чехи, угорці та словаки, які покращили умови працевлаштування і пропонують кращі умови праці.

Складна ситуація може бути особливо у будівельній сфері, де 20-25% працівників є мігранти з України чи Білорусі. У разі відтоку української робочої сили Польща змушена буде її шукати у віддалених Індії, Непалі та Бангладеш.

Раніше повідомлялося, що понад 2,5 тисячі злотих (близько $675 або майже 19 тисяч гривень) отримують щомісяця 75% українців, які працюють у Польщі.

Нагадаємо, у серпні в Польщі виявили понад 200 нелегальних заробітчан з України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: