Понад 30 країн приєднались до нової української резолюції в ООН

Понад 30 країн приєднались до нової української резолюції в ООН

Проект резолюції щодо прав людини у Криму поставлять на голосування в комітеті ООН 15 листопада

Українська сторона в ООН просуває проект резолюції щодо прав людини в Автономній Ресбуліці Крим та місті Севастополь. Про це написала на своїй сторінці у Facebook перший заступник міністра з питань інформаційної політики Еміне Джапарова.

За словами Джепарової, проект резолюції поставлять на голосування в комітеті ООН 15 листопада. Наразі невідомо, скільки країн стануть співавторами проекту, проте вже зараз їх налічується понад 30.

«Просування проекту резолюції щодо прав людини в АРК та м.Севастополь триватиме до 15 листопада, коли голосування за неї відбудеться в 3 комітеті ООН. Після — ГА ООН, очікуємо у грудні», — зазначила вона.

Проект резолюції спирається на попередні, зокрема на резолюцію від 27 березня 2014 щодо територіальної цілісності України; від 19 грудня 2016 року та від 19 грудня 2017 года щодо ситуації із правами людини в Криму та Севастополі, а також інші міжнародні документи.

Проект резолюції складається з засуджувальної частини, де фактично проголошуються злочини РФ в Криму, зокрема, автоматичне накладання громадянства РФ на громадян України в Криму та депортація незгодних, тортури проти інакомислячих, зникнення та політичні переслідування, політично мотивоване судочинство та інші правопорушення країни-окупанта.

«Скільки проголосує? Наразі відбувається процес перемовин та роботи із делегаціями. Не має остаточної цифри країн, які стануть співавторами проекту. Наразі співавторів вже понад 30», — підкреслила перший заступник міністра.

Вона пояснила, що складність просування «правозахисних» резолюцій складається в тому, що країни радше будуть утримуватись, ніж голосувати, адже в деяких випадках ситуація з правами людини всередині країн може бути неоднозначною.

Унікальність же цих резолюцій, за словами Джапарової, полягає в тому, що вперше країну-постійного члена Ради Безпеки називають країною-окупантом.

Як повідомлялося, Україна на поточній, 73-й сесії Генеральної Асамблеї ООН наполягатиме на прийнятті двох резолюцій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: