Порошенко пояснив, чому «ЄС» підтримала ринок землі

Порошенко пояснив, чому «ЄС» підтримала ринок землі
Фракція «Європейської солдіарності» у Верховній Раді 
Фото Ірини Геращенко

Лідер «ЄС» закликав не вірити фейкам про «тотальний розпродаж», які поширюють політики, позиція яких де-факто може призвести до дефолту України

Ухвалення закону про землю з урахуванням принципових правок «Європейської солідарності», – це надважливе рішення, яке дозволить сформувати цивілізований ринок землі, при цьому не дасть розбазарити державні та комунальні земельні ресурси. Про це на брифінгу у Верховній Раді після голосування заявив лідер партії «Європейська солідарність», п’ятий президент України Петро Порошенко. 

«Я ще раз підкреслюю – не йдеться про продаж землі, бо це була принципова позиція «Європейської солідарності», яку я маю честь очолювати. Ми наголосили, що єдина можливість, коли «Європейська Солідарність» підтримає запуск ринку, буде заборона продажу державноі землі. 11 мільйонів гектарів, які належать державі, тобто українському народу, заборонено продавати цим законом. Це поправка «Європейської солідарності», і сьогодні в залі вона проголосована. Земля, яка належить комунальній власності, муніципалітетам, також заборонена до продажу», – зазначив Порошенко. 

«Знайдені відповіді, що робити і як підтримати українського фермера, який вже багато десятків років отримав право постійного землекористування, лише їм надана можливість володіти землею за межами 100 га. В цих умовах також зроблені великі кроки для того, щоб не допустити монополізацію землі агрохолдингами», – наголосив Порошенко. 

Він закликав не вірити фейкам про «тотальний розпродаж», які поширюють політики, позиція яких де-факто може призвести до дефолту України. «Ми зберегли українську державну землю, ми зберегли комунальну власність і сьогодні надали право тільки тим, хто багато років володіє землею як мешканець, як той, хто її обробляє, самому визначати долю власною землі», – запевнив Петро Порошенко. 

Нагадаємо, цієї ночі Верховна Рада завершила розгляд поправок до проєкту закону №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» та ухвалила його у другому читанні як закон.

Ринок землі ухвалили в наступних параметрах:

  • Він вступить в дію з 1 липня 2021. Тобто, коли посткоронавірусна паніка спаде і всі повернуться до нормального життя;
  • Перші два роки землю зможуть купувати лише фізичні особи-громадяни України і не більше 100 гектарів у одні руки.
  • Після цього – наступні два роки землю зможуть купувати, як і передбачається базовою моделлю, українські юридичні особи не більше 10 000 гектарів в одні руки.
  • Землі сільськогосподарського значення державної та комунальної власності продаватися не будуть (принаймні перші два роки мінімум).
  • Продаж іноземцям - як і було вирішено раніше - після референдуму.

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко напередодні пообіцяв, що вступ в силу закону «Про обіг землі» не буде відкладено наступного року. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: