100 гектарів в одні руки. «Слуги народу» планують проголосувати за «компромісний» ринок землі

100 гектарів в одні руки. «Слуги народу» планують проголосувати за «компромісний» ринок землі
«Слуга Народу» пропонує «компромісний» варіант ринку землі

Продаж землі буде відкритий з середини 2021 року

Фракція «Слуга Народу» погодила компромісний варіант законопроекту щодо відкриття ринку землі.

Про це повідомила заступниця глави фракції «Слуга Народу» Євгенія Кравчук.

«Сьогодні у нас було засідання фракції за участі президента, голови парламенту і прем’єр-міністра. Обговорювали що відбувається, як потрібно діяти і після сьогоднішньої зустрічі у нас є серйозні приводи для оптимізму...Тому у нас на порядку денному напрацювання сценарію, який дозволить протриматися цих 2-3 місяці, допомогти найбільш незахищеним, зменшити удар для економіки і після епідемії – відновити економічне зростання. Власних ресурсів для цього недостатньо. Тому потрібна фінансова підтримка від тих, хто її може надати на зрозумілих умовах. В нашому випадку – це МВФ і Світовий Банк, у яких є певні умови, про які всі знають», - написала Кравчук.

Вона зазначила, що президент запропонував компроміс, який на фракції зустріли оплесками.

А саме – ринок землі запроповано ухвалити в наступних параметрах:

  • Він вступить в дію з 1 липня 2021. Тобто, коли посткоронавірусна паніка спаде і всі повернуться до нормального життя;
  • Перші два роки землю зможуть купувати лише фізичні особи-громадяни України і не більше 100 гектарів у одні руки.
  • Після цього – наступні два роки землю зможуть купувати, як і передбачається базовою моделлю, українські юридичні особи не більше 10 000 гектарів в одні руки.
  • Землі сільськогосподарського значення державної та комунальної власності продаватися не будуть (принаймні перші два роки мінімум).
  • Продаж іноземцям - як і було вирішено раніше - після референдуму.

«Це умови, які приймають міжнародні кредитори. Це означає, що ніякі «роштильди», якими лякали людей, не збиралися і не збираються скуповувати нашу землю. Це означає, що так само ніхто не збирався її розпродавати. Від нас ніхто не хоче забрати наше багатство, світ чекає від нас сигналів про нашу готовність втілювати реформи і боротися з сірими ринками», - підкреслила Кравчук.

Зазначимо. що позачергове засідання Верховної Ради може відбутися у внутрішньому дворі парламенту.

 Раніше депутатка Євгенія Кравчук повідомляла, що у зв’язку зі спалахом коронавірусу COVID-19 депутати Верховної Ради розглядають можливість проведення засідання на відкритому майданчику, наприклад, на стадіоні.

Нагадаємо, вчора 16 березня, президент Володимир Зеленський у своєму екстреному зверненні наголосив, що не зважаючи на карантин через коронавірус, парламент має впровадити земельну реформу. «Швидкі реформи – це швидка допомога для економіки.Без них – економічна кома. І це не питання. Це відповідь. У такі часи всі народні депутати мають усвідомити відповідальність. У такі часи ви блокуєте не трибуну – ви блокуєте життя України», – заявив президент.

Як повідомлялось, Верховна Рада обговорює можливість проведення позачергового засідання 28 березня на стадіоні.

Крім того, спікер Ради Дмитро Разумков назвав дискусійною можливість проведення засідання парламенту в режимі відеоконференції та заявив, що ще немає згоди про винесення на розгляд відповідного законопроєкту №3250 (про підстави та порядок проведення пленарних засідань Верховної Ради та засідань парламентських комітетів пропонує працювати в режимі відеоконференції протягом двох місяців, - Главком).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: