Росія висилає українських дипломатів з Москви та Ростова

Росія висилає українських дипломатів з Москви та Ростова

Росія висилає 13 українських дипломатів

Росія висилає вісьмох українських дипломатів із посольства в Москві та п'ятьох — з консульства у Ростові-на-Дону.

Про це повідомила перша віце-спікерка Верховної Ради Ірина Геращенко.

«Росія, за традицією, діє підло і боляче. У відповідь на висилку 13 російських дипломатів, які займалися сумнівною діяльністю в Україні, вони висилають 13 наших діючих дипломатів, в основному з посольства в Москві, й 5 — з нашого консульства в Ростові», — написала вона.

Геращенко пояснила, що саме у цих містах слухаються більшість сфабрикованих справ над українськими політв'язнями.

«Я вже отримала кілька тривожних смс від родичів політв'язнів, які хвилюються, чи зможе наше консульство повноцінно працювати, виконувати свою надважливу роботу по захисту українців», — додала Геращенко.

Навантаження й тиск на українських консулів в Росії збільшиться, зазначила вона. Попри це, вони й надалі в повному обсязі виконуватимуть свої обов'язки, добиватимуться доступу в тюрми, будуть на судах.

Нагадаємо, Росія оголосила українських дипломатів персонами нон-грата відповідаючи на висилку російських дипломатів з України, який відіслали через отруєння екс-шпигуна Росії Сергія Скрипаля у Великій Британії. 

Як відомо, вже 29 країн висилають російських дипломатів у зв'язку з отруєнням у Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Крім того, Болгарія, Люксембург, Словаччина, Мальта та Португалія відкликали своїх послів в РФ для консультацій. Серед країн ЄС жодним чином не «покарали» Росію Австрія, Кіпр та Греція.

Відзначимо, 26 березня Адміністрація президента США Дональда Трампа винесла рішення про висилку 60 російських дипломатів та закриття останнього дипломатичного форпосту Москви на західному узбережжі країни, в Сіетлі.

Україна на знак солідарності з Британією і трансатлантичними союзниками та в координації з країнами ЄС видворила 13 російських дипломатів.

Росія в порядку відповідних заходів висилає 58 співробітників посольства США в Москві і двох працівників генерального консульства США в Єкатеринбурзі.

Речниця Держдепу США Хізер Науерт заявила, що «дзеркальні» дії російського уряду щодо вислання 60 американських дипломатів з РФ не мають під собою обгрунтування, а лише свідчать про бажання Росії ухилитися від подальшого діалогу.

Тим часом, посол Росії у США поскаржився, що американські політики його ігнорують.

31 березня стало відомо, що Росія висилає дипломатів Нідерландів, Італії, Польщі, Фінляндії та Литви у відповідь на висилку російських послів з цих країн через справу Скрипаля.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: