Росія висилає 60 дипломатів США і закриває генконсульство в Санкт-Петербурзі

Росія висилає 60 дипломатів США і закриває генконсульство в Санкт-Петербурзі

58 співробітників посольства США в Москві повинні покинути Росію до 5 квітня

Росія в порядку відповідних заходів висилає 58 співробітників посольства США в Москві і двох працівників генерального консульства США в Єкатеринбурзі.

Про це повідомляє прес-служба МЗС РФ.

Як говориться в заяві на сайті МЗС Росії, послу США Джону Хантсману була передана нота протесту в зв'язку з вимогою 60 російським дипломатичним співробітникам покинути територію США, а також в зв'язку з закриттям генерального консульства Росії в Сіетлі.

«Виходячи з принципу взаємності, в порядку відповідних заходів 58 співробітників посольства США в Москві і два працівника генерального консульства США в Єкатеринбурзі оголошені персонами нон грата за діяльність, несумісну з дипломатичним статусом. Їм належить покинути територію Російської Федерації до 5 квітня 2018 року», - йдеться в заяві.

Росія також закриває генконсульство США в Санкт-Петербурзі.

МЗС РФ заявляє, що дипломати повинні покинути генконсульство до 31 березня.

Зазначимо, наразі вже 28 країн світу оголосили про рішення вислати російських диппредставників. 

Крім того, Болгарія, Люксембург, Словаччина, Мальта, Нова Зеландія та Португалія викликають своїх послів в РФ для консультацій.

Раніше, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що Альянс вирішив вислати 7 російських дипломатів.

Нагадаємо, 26 березня Адміністрація президента США Дональда Трампа винесла рішення про висилку 60 російських дипломатів та закриття останнього дипломатичного форпосту Москви на західному узбережжі країни, в Сіетлі.

Україна на знак солідарності з Британією і трансатлантичними союзниками та в координації з країнами ЄС видворяє 13 російських дипломатів.

Також більшість країн-членів ЄС ухвалили рішення вислати російських дипломатів у зв’язку з отруєнням екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля у Солсбері.

Міністр закордонних справ Великої Британії заявив, що скоординована висилка російських дипломатів із США, Канади та ряду європейських країн є «найбільшою колективною висилкою російських шпигунів, яка коли-небудь мала місце».

Як відомо, 4 березня у британському Солсбері чоловіку і жінці стали погано в торговому центрі, після чого вони були шпиталізовані з серйозним отруєнням невідомою речовиною. Постраждалими виявилися російський розвідник Сергій Скрипаль, який був засуджений в РФ за шпіонаж на користь Великої Британії, та його донька.

Після того, у Великій Британії шпиталізували двох поліцейських, які займались розслідуванням отруєння екс-співробітника російської розвідки Сергія Скрипаля.

7 березня ЗМІ повідомили, що речовину, якою у Великій Британії, імовірно, отруїли Скрипаля, було використано під час штурму захопленого терористами театрального центру в Москві (Росія) на Дубровці в 2002 році. Це був газ «Новачок».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: