«Рюкзаки Авакова»: журналісти розкопали подробиці, як міністр рятує сина

«Рюкзаки Авакова»: журналісти розкопали подробиці, як міністр рятує сина
Олександр Аваков

Впливати на хід розслідування проти сина Арсен Аваков розпочав від самого початку справи

Міністр Арсен Аваков, незважаючи на показову байдужість до перебігу розслідування та впевненості у невинуватості сина, все ж переймається його долею, йдеться у статті «Главкома» «Як Аваков впливав на справу проти свого сина. Оприлюднено нові деталі».

Показовим стало залучення у вчорашні події підконтрольних міністру силових ресурсів – під час обшуків житла Олександра Авакова в Харкові будівлю оточили поліцейські, а переміщення затриманого в НАБУ, де йому оголошували підозру в розкраданні державних коштів, відбувалося в супроводі Нацгвардії. В суді, який учора так і не відбувся, підтримати сина міністра також зібралось кілька десятків людей у камуфляжі.

Інформація судового реєстру свідчить, що впливати на хід розслідування проти сина Арсен Аваков розпочав від самого початку справи. Його підлеглі влаштували паралельне розслідування злочинної схеми, до якої начебто причетний син міністра.

Нагадаємо, справу щодо закупівлі рюкзаків було порушено 7 липня 2015 року Головною військовою прокуратурою (згодом, у 2016 році, військові прокурори передали її до Національного антикорупційного бюро). Своє провадження МВС відкрило 30 липня 2015 року – через три тижні після військових прокурорів, які тоді зацікавились новими рюкзаками у МВС. Щоправда, міліціонерів цікавила не законність витрачання своїх коштів, а зовсім інші факти – ухилення від сплати податків низкою комерційних підприємств.

Єдиному реєстрі судових рішень міститься кілька десятків ухвал, які були винесені судами на користь МВС у 2015 – 2017 рр. про надання слідчим санкції на обшук та права на доступ до реєстраційних та інших документів фіктивних компаній. Тобто, документи фірм, через які пройшли приблизно 15 мільйонів за «рюкзаки Авакова», опинились у руках підлеглих міністра МВС.

Приводом для висновків про корупційну складову став у тому числі відеозапис, викладений у лютому 2015 року на сервісі Youtube, де люди, схожі на Олександра Авакова і тодішнього заступника глави МВС Сергія Чеботаря, домовляються про закупівлю рюкзаків для потреб МВС.

До переліку компаній, які, за версією МВС, утворюють конвертаційний центр, а на думку НАБУ, відмивали кошти, сплачені за рюкзаки, входять наступні суб`єкти: «А-Сервіс XXI», «Імперія-Стіл», «Мегом», «Мобего», «МВП Плюс», «Компанія «АНП», «Йоам-Харків», «НВП «Статус», ПП «Світлодинаміка» та інші. Як стверджують слідчі МВС, ці фірми було створено та/або куплено для легалізації (відмивання) доходів в особливо великому розмірі. З початку 2014 року на розрахункові рахунки цих фірм підприємства реального сектора економіки, зокрема, ТОВ «Харківський незалежний центр сертифікації», НВП «Промтехснаб», Товариство інвалідів Київського району м. Харкова ДП «Завод «Радіореле», «НВО «Вимпел», «Аплі-Сенсор», «Укрсервісспецремонт», «Славтрейд Агро», «Славтрейдфуд», «Славтрейд Браво», перерахували безготівкові кошти у сумі близько 100 млн гривень. Згодом їх було переведено в готівку.

Як відомо, 31 жовтня НАБУ провело обшуки у сина Авакова. У соцмережі з’явилися фото і відео з місця обшуку.

Згодом стало відомо, що Олександр Аваков затриманий. 

О 15:20 31 жовтня сина глави МВС Олександра Авакова, затриманого за підозрою у розтраті бюджетних коштів, привезли у НАБУ. 

Детальніше читайте у статті «Главкома» «Як Аваков впливав на справу проти свого сина. Оприлюднено нові деталі»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: