Самопроголошені «ЛНР-ДНР» не мають права на самовизначення - експерт

Самопроголошені «ЛНР-ДНР» не мають права на самовизначення - експерт
qha.com.ua

Ніякого народу Донбасу не існує, - підкреслила експерт

Унітарні держави можуть мати у своєму складі автономні республіки. Право на самовизначення щодо створення власної національно-територіальної автономії стосується тільки корінних народів. Самопроголошені «ДНР-ДНР» не є національною меншиною. Отже, права на самовизначення в них немає. Про це розповіла експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко на прес-конференції в прес-центрі «Главкому».

Перший міф, що унітарні країни не можуть мати у своєму складі автономій. «Міжнародний досвід демонструє, що все цілком прийнятно. Наприклад, Іспанія. Країна є унітарною, незважаючи на Каталонію та Країну Басків. Або ж Фінляндія також унітарна держава, але має у своєму складі автономні Аландські острови», - говорить Тищенко.

Другий міф полягає в тому, що створення кримськотатарської автономії запустить центробіжні процеси, як наприклад, створення автономій румун на Буковині або угорців на Закарпатті. «Але ці національні меншини мають свої материнські батьківщини і можуть реалізувати своє право на розвиток і підтримку ідентичності у своїх материнських батьківщинах. У кримських татар немає іншої батьківщини окрім Криму», - продовжує експерт.

Третій міф, що «ЛНР-ДНР» теж почнуть реалізовувати своє право на самовизначення. «Річ у тім, що вони не зможуть нічого такого зробити, адже вони не є національною меншиною, хоч вони себе називають «народ Донбасу». Але це міф. Ніякого народу Донбасу не існує. Тим більше ані в Мінських домовленостях, ані в перехідних положення Конституції їх не існує на рівні формулювань», - резюмувала Тищенко.

Як раніше повідомлялось, експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталя Беліцер переконана - створення кримськотатарської автономії не становить загрози унітарності України.

Нагадаємо, що 20 березня 2014 року Верховна Рада визнала кримських татар корінним народом у складі України. «За» проголосувало 283 депутати. Згідно з проголосованою постановою, гарантується збереження й розвиток етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності кримських татар як корінного народу і всіх національних меншин України. А також, що Україна визнає Меджліс - виконавчий орган Курултаю - як вищий повноважний орган кримськотатарського народу.

Дивіться запис прес-конференції тут:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: